Geen afbeelding beschikbaar

Huisartsen

Minister Schippers jokt en is niet eerlijk

Aldus Steven van Eijck, voorzitter van huisartsenvereniging LHV. Hij sprak voor een publiek van ruim achtduizend boze huisartsen, die bijeen gekomen waren om te protesteren tegen het beleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Zij wil volgend jaar namelijk 132 miljoen euro korten op de huisartsensector, maar daar zijn de huisartsen zelf het absoluut niet mee eens. Volgens hen wordt met deze bezuiniging de zorg alleen maar duurder, omdat er meer mensen naar het ziekenhuis doorverwezen zullen worden.

Het besluit van Schippers maakt onderdeel uit van een ontwikkeling die in de afgelopen honderd jaar de rol van de huisarts steeds verder marginaliseert. Ruim een eeuw geleden noemden slechts 130 van de 2200 huisartsen in Nederland zich een specialist. Maar met de vooruitgang in de medische wereld en de toename van het aantal ziekenhuizen nam ook het aantal specialisten sterk toe. Sinds de jaren ’80 zijn er in Nederland minstens twee keer zoveel specialisten als huisartsen. Het resultaat is dat rol van de huisarts in het gezondheidssysteem steeds marginaler wordt.

Van Eijck is echter van mening dat de huisarts nog steeds een essentieel onderdeel vormt van de zorg. Hij ziet de bezuinigingen van Schippers dan ook als ‘een onzalig beleid’ en waarschuwt voor “de toekomst van de zorg”.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.