Geen afbeelding beschikbaar

Invoering van de Middelbare Technische School

Het Zadnike College en Albeda College, de twee grootste ROC’s van Nederland die zijn gevestigd in Rotterdam, starten een onderzoek naar de mogelijkheid tot fuseren. De introductie van zelfstandige vakscholen die uit de eventuele fusie voortvloeit roept de herinnering op aan een voormalig onderwijstype: de Middelbare Technische School (MTS).


De eerste Middelbare Technische Scholen werden opgericht rond 1910, vanuit de behoefte gedegen opleidingen voor specifieke beroepsgroepen aan te kunnen bieden. De totstandkoming van de verscheidenheid aan vakscholen voltrok zich in een verzuilde maatschappij. De opleidingen waren opgebouwd uit drie jaar theorie- en praktijklessen, waaraan een jaar stage werd vastgeplakt. Toelating tot de MTS vereiste een diploma van de Lagere Technische School (LTS). Na het afronden van een opleiding aan de MTS kon men verder studeren aan de Hogere Technische School (HTS), om zo een ingenieurstitel te verkrijgen. Veel afgestudeerden van de MTS werden bovendien lid van vakorganisaties of zogeheten verenigingen van afgestudeerden.


Specifieke vakscholen


De opleidingen die deze kleinschalige onderwijsinstellingen aanboden waren in principe beperkt tot drie of vier: werktuigbouwkunde, bouwkunde, elektrotechniek en in een aantal gevallen procestechniek. Daarnaast waren er ook verscheidene ‘bijzondere’ vakscholen waar studenten opgeleid werden tot bijvoorbeeld instrumentmaker (Leidse instrumentenmakers school) of zich konden specialiseren in het maken van sieraden en edelmetalen (MTS Schoonhoven). Een ander voorbeeld van zo’n specifieke vakschool was Rens & Rens: een particuliere onderwijsinstelling in Hilversum die in 1925 was opgericht als telegrafistenopleiding door de gebroeders Henk en Cees Rens. De opleidingen aan deze MTS, die uiteindelijk in 2005 failliet zou gaan, konden bovendien ’s avonds worden gevolgd, wat werd vergemakkelijkt door de mogelijkheid tot overnachting in het internaat dat aan de school was verbonden.


Fusies in het onderwijs


De toenemende wet- en regelgeving met betrekking tot het bekostigen vanuit de overheid en daarnaast de veranderingen op het gebied van de vereiste kennis en vaardigheden maakten het voortbestaan van een onderwijstype zoals de MTS rond 1990 onhoudbaar. Als gevolg van fusies ontstond het zogeheten Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). Nadat de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) werd ingevoerd, vond een nieuwe fusiegolf plaats en deden de ROC’s hun intrede.


Toekomst


Uit de beoogde gevolgen van de mogelijke fusie tussen het Zadnike en Albeda College in Rotterdam, lijkt het onderwijstype en doelstellingen van de MTS tot op zekere hoogte in ere te worden hersteld. Met het samengaan van de twee ROC’s zouden in de toekomst zeven zelfstandige vakscholen met opleidingen als zorg, ICT en techniek een verbeterde aansluiting moeten vormen op het regionale bedrijfsleven.

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.