Geen afbeelding beschikbaar

Jack Sheppard en zijn ontsnappingen uit de gevangenis

Wij bieden $15.000 voor de arrestatie van de ontsnapte gevangenen

De Mexicaanse autoriteiten doen er alles aan om de 132 gevangenen die gisteren uit de gevangenis van Piedras Negras ontsnapten weer op te pakken. Ontsnappingen uit gevangenissen spreken vaak tot de verbeelding en werden vroeger gezien als iets voor romantische helden. Jack Sheppard werd in 1724 een volksheld nadat hij vier keer uit een gevangenis ontsnapte.

Jack Sheppard werd op 4 maart 1702 geboren in het Londense Spitalfields, een arme wijk die bekend stond vanwege het grote aantal struikrovers dat daar opereerde. Na de dood van zijn ouders ging Jack in de leer bij een timmerman en leek hij voorbestemd voor het leven als ambachtsman. Dit veranderde echter in 1723, toen Jack ontdekte dat stelen veel meer opleverde dan het maken van meubels.

Jack werd in april 1724 voor de eerste keer gearresteerd voor een inbraak die hij had gepleegd met zijn broer Tom. Zijn verblijf in de gevangenis was maar van korte duur, omdat hij binnen drie uur een gat in het plafond van zijn cel maakte, waarna hij van het dak afsprong en verdween in de menigte die zich vormde na het nieuws van zijn ontsnapping.

Zijn vrijheid was echter maar van korte duur; twee maanden later werd Jack op heterdaad betrapt toen hij het zakhorloge van een rijke man probeerde te stelen. De gevangenis van Clerkenwell bleek echter ook niet bestand tegen Jacks vindingrijkheid. Hij vijlde zijn boeien door, haalde een paar tralies weg en liet zich aan een laken uit het raam zakken.

Jack was door zijn ontsnappingen inmiddels een beroemd figuur in Londen en dankzij zijn beruchtheid bij de politie werd hij opnieuw gearresteerd. Op 30 augustus werd duidelijk dat Jack de doodstraf zou krijgen, maar hij was inmiddels alweer ontsnapt. Met de hulp van zijn minnares ontsnapte hij door zich te hullen in vrouwenkleren.

Jack werd echter alweer vrij snel gepakt en gevangen gezet in de Newgate gevangenis. De bewakers lieten hem vastgebonden en geketend achter, maar ook dat kon Jack niet stoppen. Nadat hij de touwen had doorgesneden ontsnapte hij door een gat in het plafond en brak hij door verschillende gesloten deuren, waarna hij over het dak verdween.

Zijn vijfde arrestatie was echter zijn laatste. Op weg naar de galg vonden bewakers zijn zakmes, waarna zijn laatste hoop op ontsnapping verdween. Volksheld Jack Sheppard werd op 16 november 1724 voor een enorme menigte opgehangen.

Ontsnappingen zijn echter van alle tijden en in Mexico wordt er op dit moment alles aan gedaan om de ontsnapte gevangenen weer op te pakken.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt