Japanse ballonnen op Amerika

Japanse ballonnen vallen Amerika aan

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht de Japanse legerleiding een manier om het vasteland van de Verenigde Staten aan te vallen. Bombardementen vanuit schepen en vliegtuigen bleken praktisch onhaalbaar. Japanse ingenieurs verzonnen een oplossing: ze stuurden met bommen beladen ballonnen richting de Verenigde Staten. Echter, deze de bombardementen hadden nauwelijks effect, de uitvinding miste (letterlijk) zijn doel.

Plannen voor een aanval op het Amerikaanse vasteland

Vanaf de aanval op Pearl Harbor werkten de Japanners aan manieren om de Verenigde staten zelf aan te vallen. De eenvoudigste optie: het sturen van een groot squadron vliegtuigen, was een stuk minder simpel was dan het leek. Vliegtuigen konden niet genoeg brandstof meenemen om de oceaan over te steken. Ook per boot ging niet. Hoewel de Japanse Keizerlijke Marine in eerste instantie onverslaanbaar leek, waren de verliezen te groot om een vloot uit te rusten waarmee Amerika aangevallen kon worden.

Ballonnen op de jetstream

Ballonnen boden wellicht een oplossing. De Japanse weerdiensten ontdekten tijdens de oorlog dat er tijdens de winter op het Noordelijk Halfrond op grote hoogte een sterke wind van Japan naar Amerika blies. Deze wind, die we nu kennen als de ‘Jetstream’ zou ballonnen vanzelf de juiste kant op sturen. In een paar dagen was de ballon aan de overkant van de oceaan en daar zouden de ballonnen bommen los kunnen laten.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Besturingssysteem

Het kostte de Japanners grote moeite de ballonnen enigszins bestuurbaar te maken. Na een lange testperiode ontwikkelden de Japanners een systeem waarbij een hoogtemeter ervoor zorgde dat de ballon op de juiste hoogte bleef vliegen. De wind moest de rest doen. Als de ballon te laag kwam, liet ze automatisch een zandzak los om gewicht kwijt te raken. Als de ballon te hoog kwam, ging er een ventiel open, waardoor deze gas verloor en daalde. Tegen de tijd dat de ballonnen boven Amerikaans grondgebied waren, kon er geen ballast meer losgelaten worden en ging er een mechanisme in werking dat de ballon vernietigde en de bom losliet. De Japanners hoopten met de bommen schade in grote steden aan te richten en fikse bosbranden te veroorzaken.

Aanval met ballonnen

In het najaar van 1944 werden de ballonnen losgelaten vanaf het Japanse vasteland. Tussen 1944 en het voorjaar van 1945 lieten de Japanners zo’n 9000 ballonnen los. De meesten waren uitgerust met brandbommen, die bosbranden moesten veroorzaken. Er waren ook plannen om de ballonnen uit te rusten met biologische wapens. De keizer stemde hier echter niet mee in en de biologische bommen kwamen niet verder dan de testfase.

Bomballonnen boven Amerika

Hoeveel ballonnen Amerika daadwerkelijk bereikt hebben is niet bekend. Zo’n 300 ballonnen zijn geregistreerd, maar het is waarschijnlijk dat een veel groter aantal ergens in onbewoond gebied is terechtgekomen. Ergens in het vroege voorjaar werden de eerste ballonnen waargenomen. Sommigen waren zo ver gekomen als Utah en Colorado. De schade die ze aanrichtten was echter beperkt. Eén ballon landde in een hoogspanningsmast die Area 51 en het Manhattan Project van stroom voorzag en veroorzaakte kortsluiting. Noodgeneratoren zorgden er echter voor dat het project niet in gevaar kwam. Op een andere plek kwamen een zwangere vrouw en vijf kinderen om toen de kinderen nieuwsgierig een gelande ballon onderzochten. Deze zes mensen waren de enige slachtoffers op het Amerikaanse vasteland tijdens de hele oorlog.

Censuur in de Amerikaanse pers

De bommen richtten dus nauwelijks schade aan. Toch waren autoriteiten bezorgd. De bommen waren namelijk moeilijk te onderscheppen door vliegtuigen. De Amerikanen zagen een groot gevaar in de ballonnen. Door spionage wisten ze van de Japanse experimenten met biologische wapens. De Amerikanen besloten tot een strikte censuur. Media mochten niet berichten over de ballonnen en ooggetuigen werd geheimhoudingsplicht opgelegd. Zo voorkwamen de autoriteiten paniek onder de bevolking. Ook leek het er voor de Japanners op dat de ballonnen geen schade aanrichtten. Doordat het gewenste effect uitbleef, besloten de Japanners de campagne te stoppen.

Bronnen

www.wikipedia.org: Fire Balloon

www.mainichi.jp: Fire Balloon

www.historytogo.utah.gov: In another time

www.scribd.com: Anti-aircraft Mine, Launching Balloon Bombs

Afbeeldingen

Door Onbekend of niet opgegeven (U.S. National Archives and Records Administration) [Public domain], via Wikimedia Commons

By 11th Air Force Fighter [Public domain], via Wikimedia Commons

By Bkwillwm [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt