Geen afbeelding beschikbaar

Jimi Hendrix en de ’27 club’

Op 27 november 1942 werd één van ‘s werelds grootste rocklegendes Jimi Hendrix geboren in Seattle. Vandaag zou hij zeventig jaar zijn geworden, als hij niet op 18 september 1970 zou zijn overleden. De rocklegende voegde zich met zijn dood bij de ‘27 club’: een groep beroemde muzikanten die allemaal op 27-jarige leeftijd overleden, waarbij drank en drugs vaak een rol speelden.

Naast zijn virtuoze gitaarspel, zijn experimenteerdrift en zijn alcoholmisbruik, staat Hendrix bekend om zijn veelvuldige gebruik van marihuana en LSD. Het verhaal gaat de rondte dat hij de bandana’s die hij vaak op het podium droeg in LSD drenkte en vervolgens een sneetje in zijn voorhoofd maakte om het effect van deze psychedelische, hallucinerende drug te maximaliseren. Dit verhaal is echter nooit bevestigd.

Overlijden Hendrix

Hendrix, het meest bekend om zijn hits Purple Haze, Voodoo Child, Little Wing, The Wind Cries Mary en zijn interpretaties van Hey Joe en All Along The Watchtower, kwam op 18 september 1970 na een feest in Londen om het leven. De exacte omstandigheden van zijn dood zijn nog steeds onderwerp van discussie, maar wel is bekend dat er een grote hoeveelheid rode wijn en een overdosis slaaptabletten in het spel was. Volgens de meest gangbare lezing stikte Hendrix door deze combinatie vervolgens in zijn stroom braaksel.

27 Club

Net als Hendrix stierven ook veel andere muzikanten op 27-jarige leeftijd. Twee muzikanten die een overeenkomst vertonen met Hendrix op het gebied van status, periode en de mysterieuze doodsoorzaak zijn singer-songwriter Janis Joplin en The Doors-voorman Jim Morrison. Joplin overleed op 4 oktober 1970 in een hotel in Hollywood waarschijnlijk als gevolg van een onbedoelde overdosis heroïne. Morrison werd op 3 juli 1971 levenloos aangetroffen in een badkuip in Parijs. In de overlijdensakte staat een natuurlijke doodsoorzaak genoteerd, maar andere verhalen betrekken harddrugs in de doodsoorzaak.

Ook over de doodsoorzaak van Kurt Cobain bestaat discussie. De aan heroïne verslaafde voorman van Nirvana die eveneens de 28 jaar niet bereikte, zou in april 1994 zelfmoord hebben gepleegd, maar hierover bestaat grote controverse. Recentelijk is er een nieuw lid aan de club toegevoegd toen de 27-jarige Amy Winehouse op 23 juli 2011 overleed. Ook zij maakte veelvuldig gebruik van verdovende middelen gedurende haar leven en bij haar dood. Inmiddels behoren ongeveer 45 beroemde muzikanten tot de ‘27 club’, maar er is geen precieze afbakening.

Wetenschap en de ‘27 club’

Er bestaan veel theorieën en speculaties over het hoge aantal muzikanten dat op de leeftijd van 27 jaar stierf. Ook de wetenschap verdiepte zich in de vraag of het 28e levensjaar wellicht een verhoogd risico op een vroegtijdige dood met zich meebrengt. Een door de Queensland University of Technology geleid onderzoek wees echter uit dat dit levensjaar geen verhoogd risico met zich meebrengt. Wel volgde de constatering dat beroemde muzikanten over het algemeen een grotere kans hebben tussen hun 20e en 30e jaar te overlijden. Het idee van een zeker ‘fatalistisch 28e levensjaar’ is dan ook niet meer dan een mythe. 

Leestips - Boeken

.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }

Illustrated Encyclopedia of Guitar HeroesIllustrated Encyclopedia of Guitar Heroes

€ 17.95

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.