Geen afbeelding beschikbaar

Karel Appel

We gaan sowieso nog steeds niet uit van een diefstal 

Aldus de weduwe van Karel Appel. Er zijn meer dan 400 verdwenen schilderijen, tekeningen en notities terug gevonden van de Nederlandse schilder. Ze lagen in een Britse loods. In 2002 zijn de werken verdwenen, de oorzaak daarvan is nog onbekend.

Christiaan Karel Appel werd geboren op 25 april 1921 in Amsterdam. Van jongs af aan wilde hij schilder worden, maar hij moest aanvankelijk werken in de kapperszaak van zijn vader. In 1942 volgde hij uiteindelijk zijn droom en ging hij schilderkunst studeren aan de Rijksacademie van Amsterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog richtte hij in ‘48 samen met Corneille en Constant de Experimentele Groep in Holland op. De groep werd erg bekend, en onder andere de Belgische schrijver Hugo Claus sloot zich bij de beweging aan. In deze tijd schilderde Appel zijn werk Kampong bloed, waarmee hij zijn  verontwaardiging uitte over de politionele acties in Indonesië. Ondertussen werd er een internationale kunstenaarsgroep opgezet, genaamd Cobra. Karel Appel werd lid en schilderde en beeldhouwde moderne werken geïnspireerd door Picasso, Matisse en Jean Dubuffet.

Vanaf ’57 brak Appel internationaal door met zijn werk. Hij ging zich steeds meer de richten op de abstracte kunst. Karel Appel werd een van de meest bekende Nederlandse kunstenaars uit de recente geschiedenis door zijn eigen en onafhankelijke stijl. Hij overleed op 3 mei 2006.

De teruggevonden werken zijn sinds december 2002 vermist. Ze werden toen vervoerd naar een studio van Appel in Amsterdam. Hoe en waarom ze in een Britse loods terecht zijn gekomen is niet bekend. De kunstwerken zijn ontdekt nadat een opslagbedrijf de loods kocht. Bij de ontruiming van het gebouw vonden medewerkers dozen vol kunst. Een veilinghuis stelde eind vorig jaar vast dat het om gestolen werk van Karel Appel ging. Een onderhandeling van vijf weken volgde. De eigenaar van de loods is nu bereid om het werk terug te geven. “De emotionele waarde is onschatbaar'', stelt Karel’s weduwe Harriët Appel.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.