Geen afbeelding beschikbaar

Kerstgroet uit de Tweede Wereldoorlog na 71 jaar bezorgd

De veertien dagen die we samen waren, waren de mooiste van mijn leven

Aldus de Duitse korporaal Lothar Wilhelm tegen zijn verloofde Kaete Schwarz. Wilhelm maakte deel uit van de Duitse bezettingsmacht op het Britse Kanaaleiland Jersey, waar zijn kerstgroet, samen met negentig kaarten en brieven van andere Duitse soldaten, in de winter van 1941 werd gestolen door een verzetsgroep. Na inspanningen van de Jersey Post en de Deutsche Post zijn een deel van deze kaarten nu alsnog bezorgd.

De Kanaaleilanden werden halverwege 1940 bezet door de Duitsers, nadat de Britten besloten hadden deze eilanden niet te verdedigen. Guernsey en Jersey, de twee grootste eilanden, werden op 30 juni en 1 juli ingenomen, waarna Alderney en Sark snel volgden. Door hun snelle overgave werden de Kanaaleilanden de enige gebieden van de Britse Kroon die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet waren.

Hoewel de bezetting over het algemeen vrij vredig verliep, begon in 1941 het passieve en actieve verzet toe te nemen. Dit leidde eind december tot een overval op het Duitse postkantoor in Saint Helier, de hoofdstad van het eiland Jersey. Als onderdeel van deze overval werden de negentig kerstkaarten van de Duitse soldaten meegenomen.

De kaarten werden daarna door de verzetslieden overgedragen aan een man die anoniem wil blijven. Hij verborg ze 66 jaar in een piano, waarna hij de kaarten vijf jaar geleden overhandigde aan het Jersey Archive. Het archief heeft sindsdien hard gewerkt aan het fotograferen, analyseren en archiveren van de kaarten.

De brieven en kaarten, die allen gedateerd zijn op 16 en 17 december 1941, bevatten vooral boodschappen van de Duitse soldaten aan hun familie en geliefden. Zo schrijft soldaat Wilhelm verder dat hij ‘aan zijn verloofde zal denken’ en dat ‘kerst alleen maar gelukkig kan zijn als hij bij haar is’. Zijn strijdmakker Carl Stempel is wat negatiever over de omstandigheden op Jersey en benadrukt vooral de verveling die de bezettingsmacht ondervond: “We staan om half negen op en dan moeten we wat vinden om de rest van de dag te doen. Het leven zal snel te saai worden voor ons hier en er is niets te doen.”

In samenwerking met de postdienst van Jersey en de Deutsche Post zijn een tiental kaarten nu alsnog bezorgd bij de geadresseerden of hun nabestaanden. Boer Engelbert Bergmann kreeg bijvoorbeeld een brief die geschreven was door Emil Adam, een buurman en goede vriend van Bergmanns grootvader.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.