Geen afbeelding beschikbaar

Kladversie van Antoine de Saint-Exupéry’s ‘Le Petit Prince’ gevonden

In Frankrijk heeft een man tussen zijn oude papieren  twee kladpagina’s gevonden van het wereldberoemde kinderboek ‘Le  Petit Prince’ uit 1943. Op de pagina’s zijn een personage en passages te lezen die niet in de uitgegeven versie staan.

Antoine de Saint-Exupery (1900-1944) was de zoon van een Franse burggraaf en bracht zijn jeugd door in familiekastelen. Na de middelbare school werd hij piloot voor commerciële vluchten over de hele wereld. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Frankrijk door Duitsland, vertrok De Saint-Exuepery naar Amerika, waar hij ‘Le Petit Prince’ schreef. Hierna voegde hij zich als piloot bij de ‘Vrije Fransen’,  een beweging van Franse burgers en militairen die als doel hadden de Duitse bezetter te bestrijden.  

‘Le Petit Prince’ was in 1943 in Amerika uitgekomen.  Pas na de oorlog werd het in Frankrijk verspreid. Het is tot op heden het meest vertaalde Franse boek wereldwijd. De schrijver heeft dit succes zelf niet kunnen meemaken, doordat hij in 1944 stierf tijdens een militaire actie boven de Middellandse Zee.

De Saint-Exupery wordt in Frankrijk als nationale held beschouwd door zijn vliegkunsten, maar ook vooral vanwege zijn literatuur. Zo schreef hij tijdens de oorlog meerdere stukken aan de Franse bevolking, om hen een hart onder de riem te steken.

In ‘Le Petit Prince’ , waarin een piloot een jongetje (de prins) tegenkomt die allemaal planeten bezoekt, waaronder de aarde,  komt ook duidelijk de levensvisie van de schrijver naar voren.  ‘Maar ogen zijn blind. Met het hart moet men zoeken’, is een beroemde uitspraak uit het boek. Experts gingen er altijd vanuit dat in het kinderboek, dat ook door veel volwassenen wordt gelezen, een duidelijk pacifistische toon te onderscheiden was. De gevonden pagina’s lijken dit te bevestigen, doordat hierin een onbekend personage opduikt die opzoek is naar het Franse woord voor oorlog, ‘guerre’. De kladpapiertjes worden op 16 mei geveild in Parijs.

Rubrieken: 

Landen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt