Geen afbeelding beschikbaar

Koninginnedag en moederdag in Thailand

Vandaag, 12 augustus, is het Koninginnedag. In Thailand wel te verstaan. Koningin Sirikit, voluit Somdet Phra Nang Chao Sirikit Phra Borommarachininat (Hare Majesteit Koningin-regentes Sirikit) viert vandaag haar 79e verjaardag. Voor de Thai is de verjaardag van de moeder van het vaderland tegelijk ook moederdag, net zoals de verjaardag van de koning op 5 december in Thailand vaderdag is.

Koningin Sirikit is de vrouw van Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als koning Rama de Grote. De koning en Sirikit ontmoetten elkaar in 1946 voor het eerst in Parijs. Ze vielen al snel voor elkaar. Op 28 april 1950 trouwden zij. Zij was toen pas achttien. Het echtpaar kreeg tussen 1951 en 1957 drie dochters en één zoon.

Rama werd in 1946 koning na het overlijden van zijn broer, Rama VIII. Daarmee is de vorst de langst regerende monarch ter wereld. In Thailand wordt hij vereerd als 'De Grote' vanwege zijn actieve inzet voor zijn onderdanen middels zijn koninklijke projecten, zoals de vervanging van opiumteelt door de teelt van koffie en thee, het goedkoop beschikbaar stellen van waterbuffels aan boeren, en zijn uitvinding van de Chai Pattana water aerator, een eenvoudig apparaat om zuurstofarm water te voorzien van zuurstof. Ook liet hij proeven doen met biobrandstoffen.

De koningin is minstens zo populair in Thailand. Haar verjaardag is eveneens ene nationale feestdag. Koningin Sirikit blinkt uit in de zogenaamde stille diplomatie, en speelt een belangrijke rol in het contact tussen de verschillende religieuze bevolkingsgroepen in Thailand. Vooral bij de moslim-minderheden in het zuiden van Thailand is zij zeer gezien. In 1956 was Sirikit een tijdlang regent, toen de koning zich, volgens de traditie, enige tijd terugtrok in een boeddhistisch klooster. Zij deed dat zo goed dat zij benoemd werd tot koningin-regentes. Ze heeft dus een actieve rol in de Thaise regering.

De koningin schreef een autobiografisch boek In Memory of my European Trip (1964) en diverse liederen. Ze doet veel charitatief werk. Zo is zij onder nadere erevoorzitter van het Thaise Rode Kruis. In 2004 werd ook Thailand getroffen door de tsunami op Tweede Kerstdag. Koningin Sirikit was persoonlijk actief bij de hulpverlening. Ook spant zij zich in voor vluchtelingen uit Cambodja en Birma, die in Thailand leven. Voor haar werk ontving zij talloze awards en onderscheidingen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.