Geen afbeelding beschikbaar

Kraakpand Schijnheilig

Meerdere krakers werden in de zomer van juli 2011 opgesloten in de vreemdelingenbewaring, nadat zij tijdens een ontruiming weigerden zich te identificeren. Minister Gerd Leers had geen toestemming mogen geven om een van de kraaksters op dergelijke wijze op te sluiten, concludeert de Raad van State vandaag. Het betrof kraakpand Schijnheilig: een krakersgroep die regelmatig in het nieuws is wegens kraakacties in Amsterdam.

De groep ontstond op 17 oktober 2004, toen aan de Heiligeweg in Amsterdam een pand gekraakt werd. Midden in de drukke winkelstraat, begonnen zij met exposities, een open galerij en lezingen. Het werd een trekpleister voor culturele avonden en muzikale feesten. Naar eigen zeggen borrelde het er van ‘ontmoetingen, verzinsels, prikkels en bedenksels'. Voorbijgangers namen regelmatig een kijkje in de galerij en tijdens de museumnacht van 6 november stroomde het vol met geïnteresseerden.

Damoclash

Kraakpand Schijnheilig bood ook onderdak aan het Damoclash collectief, dat festivals organiseerde in pakhuis Afrika en zich bezighield met kunst en filosofie. In de media werd de groep afgeschilderd als radicaal. Zo schreef de Volkskrant op 3 maart 2005: “In Amsterdam is Damokles actief, een los-vast collectief dat de radicale kern van de studentenbeweging vormt”. Op 18 oktober 2005 werd het pand ontruimd.

Dolend door Amsterdam

De ontruiming betekende echter niet het einde voor Schijnheilig. De groep ging op zoek naar nieuwe panden. Vanaf 4 februari 2006 hadden ze een pand aan de St. Antoniebreestraat, maar slechts voor drie weken. Vervolgens verdween Schijnheilig van het toneel, totdat ze weer op doken middels een kraak aan de Ferdinand Bolstraat op 14 februari 2007. Sindsdien is Schijnheilig regelmatig verhuisd: van de prominente locatie op het Koningsplein, tot de Jollemanhof en de Passeerdersgracht. De ontruiming van dit laatste pand betrof het geval van de opsluiting van krakers in vreemdelingenbewaring. Momenteel vinden de meeste activiteiten van Schijnheilig plaats in de Vondelbunker. Nu het kraakverbod in werking is, zijn er minder mogelijkheden om kunst op een laagdrempelige wijze tentoon te stellen.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!