IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. In dit dossier kun je nieuws lezen op het gebied van kunst en cultuur. 

Elvis Presley, the king of rock-‘n-Roll

       16 augustus
Elvis Presley

Een porseleinen kroon en een afdruk van het gebit van Elvis Presley gingen in 2012 in Engeland onder de hamer. De tand en het gipsmodel werden, vlak voordat The King doorbrak, gemaakt door zijn tandarts Henry J Weiss. Elvis Presley werd op 8 januari 1935 geboren in Tupelo in Mississipi.

Lees verder

Francis Bacon, het leven van een kunstenaar

          20 juli
Francis_Bacon door Gray geschilderd

De Spaanse politie heeft drie kunstwerken van de Ierse kunstenaar Francis Bacon teruggevonden. In 2015 werden vijf schilderijen ontvreemd uit een privécollectie in Madrid. De kunstwerken zijn zo’n 25 miljoen euro waard. Francis Bacon stond bekend om zijn ruwe en agressieve schilderstijl. Maar wie was deze kunstenaar eigenlijk?
Lees verder

Veelzijdig kunstenaar Salvador Dali

          29 juni
Salvador Dali in 1965. (Bron: Wikimedia Commons)

Het graf van kunstenaar Salvador Dali mag worden geopend om DNA-materiaal te verkrijgen. Dat heeft een Spaanse rechter bepaald. Op die manier kan worden vastgesteld of Maria Pilar Abel Martinez inderdaad een buitenechtelijke dochter van de kunstenaar is, die wereldberoemd werd door zijn surrealistische schilderijen en bizarre persoonlijkheid.
Lees verder

Timboektoe: de stad die op de Werelderfgoedlijst staat

Timboektoe

Unesco Werelderfgoed – De stad Timboektoe wordt gekenmerkt door zestien mausolea en lemen moskeeën. In de Middeleeuwen was Timboektoe het centrum van de Islamitische geleerdheid en daardoor dat er in de stad vele waardevolle manuscripten liggen opgeslagen. Mede hierdoor staat de stad in Mali op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie UNESCO.
Lees verder

Oorsprong en tradities van Hemelvaartsdag

       25 mei
Oorsprong en tradities van Hemelvaartsdag

Op de veertigste dag van de Wederopstanding van Jezus vindt de viering van Hemelvaartsdag plaats. Hiermee wordt herdacht dat Christus is opgevaren naar de Hemel en zijn plaats heeft ingenomen naast God. Volgens de oude bronnen vind de feestdag al zijn oorsprong bij de eerste apostelen, maar in de loop der eeuwen zijn er nog aardig wat tradities toegevoegd aan Hemelvaartsdag. Lees verder

Leonardo da Vinci

       23 mei
Leonardo da Vinci

Trending – Onderzoekers hebben in enkele Toscaanse archieven nieuw bewijs gevonden over de identiteit van de moeder van Leonardo da Vinci. Tot nu toe was alleen bekend dat de moeder Catherina heette en dat ze een boerendochter was. In de archieven werden belastingaangiften gevonden waar de echte naam werd onthuld: Catharina di Meo Lippi. Leonardo da Vinci was in de vijftiende eeuw een beroemde wetenschapper en kunstenaar. Nu kennen we hem vooral de beroemde schilderijen, Mona Lisa en het Laatste avondmaal. Lees verder

Oorsprong van Pasen

          16 april
'Paasprosessie in Koersk' door Ilya Repin, ca. 1880

Pasen wordt door vele mensen bij uitstek als een christelijke traditie beschouwd. Toch kent het feest zijn oorsprong in het joodse Pesach en heeft het in de loop der eeuwen ook aardig wat heidense elementen overgenomen, waaronder de traditionele paaseieren en de bijbehorende paashaas. Lees verder

Grootste kunstroof door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog

          2 maart
Grootste kunstroof door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog

In maart 2017 werd bekend dat Horst von Wächter, de zoon van SS-generaal Otto von Wächter (1901-1949), gestolen kunstwerken van zijn vader terug geeft aan Polen. Otto had tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) de kunstwerken gestolen, net zoals veel nazi’s deden. Horst roept andere Duitsers en Oostenrijkers hetzelfde te doen met hun kunstwerken. Er zijn namelijk nog veel geroofde kunstwerken niet terug bij de eigenaar. De nazi’s hadden erg veel kunstwerken in bezit, zelfs 20 procent van de Europese kunst.

Lees verder