Geen afbeelding beschikbaar

Kwartfinale EK 1996: Nederland tegen Frankrijk

Vandaag beginnen de kwartfinales van het EK. Aankomende zaterdag zal Frankrijk het tegen Spanje opnemen. In 1996 speelde het Nederlands elftal in de kwartfinales eveneens tegen het Franse voetbalteam. De wedstrijd ging gelijk op en na 90 minuten stond de score nog steeds op 0-0. De Franse keeper onderschepte echter een schot van Clarence Seedorf, waardoor Nederland uit de competitie lag.

Op 30 juni 1996 speelden Nederland en Frankrijk tegen elkaar, op het EK voetbal in Liverpool. Nederland kwalificeerde zich voor de kwartfinale, maar niet zonder moeite. Oranje speelde 0-0 tegen Schotland en werd zelfs met 4-1 ingemaakt door Engeland. Het Nederlands elftal wist echter Zwitserland te verslaan met 2-1 en plaatste zich zodoende in de kwartfinale tegen Frankrijk.

Eerste helft

Nederland wist aanvankelijk veel druk te zetten op de Franse verdediging. De eerste helft van de wedstrijd speelde zich hoofdzakelijk op de Franse helft af en een aantal Nederlandse aanvallen kwamen gevaarlijk dicht bij het Franse doel. Dennis Bergkamp gaf een voorzet die het voor Philip Cocu mogelijk maakte om te scoren, maar het schot kwam op de paal. Hoewel het Nederlands elftal gevaarlijke aanvallen wist te creëren, leverde het geen doelpunten op.

Tweede helft

In de tweede helft begon het Franse team gevaarlijker te spelen en kreeg het een aantal kansen om te scoren. Ook Frankrijk wist de mogelijkheden echter niet genoeg te benutten om het eerste doelpunt te kunnen maken. Een vrije trap van Zinedine Zidane miste het doel en een Franse aanval op het doel werd nipt weggetikt door de Nederlandse keeper Edwin van der Sar. Omdat er ook tijdens de verlenging niet werd gescoord, moest de score worden bepaald door het nemen van strafschoppen.

Strafschoppen

Ook het nemen van de strafschoppen begon spannend. De eerste drie Nederlanders die het schot namen schoten de bal in het doel. Ook de eerste drie Franse spelers wisten te scoren. De vierde Nederlandse strafschop werd Oranje echter fataal. Clarence Seedorf schoot de bal rechtstreeks op de Franse keeper af, die de bal met weinig moeite kon weren. De Fransen misten geen van hun strafschoppen en Nederland lag vanwege deze fout uit de competitie. Seedorf was ontroostbaar en verliet geschokt het veld.

Op het EK 2012 heeft Nederland niet de kwartfinale bereikt. Frankrijk heeft zich wel gekwalificeerd voor deze wedstrijd. Het Franse team zal zaterdag spelen tegen het Spaanse elftal.

Rubrieken:

Landen:

Personen:

Tijdperken:

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.