liberation route

Liberation Route Europe: omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is

De Liberation Route Europe. Een route die dwars door Europa loopt en het pad volgt dat de geallieerden in 1944 en 1945 hebben bewandeld om een eind te maken aan de Duitse Tweede Wereldoorlog. Een uniek project, waarbinnen honderden historici, musea, toeristische partners en anderen uit zes landen de handen ineen hebben geslagen om te laten zien welke prijs is betaald voor een vrij Europa.


Aan de hand van onder meer een vijftalige website (www.liberationroute.nl) en app worden mensen langs plekken geleid die van belang zijn als het gaat om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dit varieert van het Bevrijdingsmuseum in Zeeland tot het Duitse Hürtenwald - waar een grote slag is uitgevochten – en van de Franse invasiestranden tot de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg).


Vrijheid is niet vanzelfsprekend


De route loopt grofweg vanaf Zuid-Engeland (waar de geallieerden in 1944 verzamelden voor de oversteek over Het Kanaal) via Normandië omhoog. Vervolgens worden België en Nederland doorkruist en eindigt de route bij Berlijn. Vanaf de andere kant loopt de Liberation Route Europe vanaf het Poolse Gdánsk richting de Duitse hoofdstad. Tijdens de officiële opening van de Europese route, eerder dit jaar, sprak minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert van “een pareltje”. Net als onder anderen premier Mark Rutte acht zij het van groot belang dat aandacht wordt gevraagd voor de verschrikkingen van destijds. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, weet ook directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE). “Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog gaat van herinnering naar geschiedenis: over een paar jaar zijn er geen ooggetuigen van destijds meer. Daarom ben ik bijzonder blij dat wij dit hoofdstuk van de geschiedenis op deze manier voor de toekomst kunnen bewaren.”


Unieke Europese samenwerking


De Europese samenwerking binnen het project is een unieke, onderkent onder meer het Europees Parlement. Niet voor niets is parlementsvoorzitter Martin Schulz beschermheer geworden van de SLRE. Daarnaast heeft de Europese Unie subsidie beschikbaar gesteld voor de Europese doorontwikkeling. Niet eerder slaagden historici uit verschillende landen erin om met elkaar de verschillende hoofdstukken uit de Tweede Wereldoorlog samen te brengen in een figuurlijk boek.Gezamenlijk hebben de voornaamste partners een reizende tentoonstelling ontwikkeld. ‘Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War’ laat schetst vanuit de diverse perspectieven de gebeurtenissen in 1944 en 1945. Deze tentoonstelling, die in februari officieel is geopend door Martin Schulz en premier Mark Rutte, reist nog zeker anderhalf jaar lang door de landen die zijn aangesloten bij de Liberation Route Europe. Meer over de expositie is te vinden op www.routesofliberation.com.


Het vfonds


De SLRE wordt financieel gesteund door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Europese Unie. Het vfonds (www.vfonds.nl) zet zich in voor de erkenning en waardering van geüniformeerden die in dienst zijn van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.