Moordaanslag op Ronald Raegan
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Op de Britse veilingsite PFC auctions wordt deze week het bloed van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan geveild. Volgens de organisatoren van de veiling werd het buisje afgetapt toen Reagan in het ziekenhuis lag na een aanslag op zijn leven. Op 30 maart 1981 schoot de zwaar depressieve John Hinckley de president neer als een soort liefdesverklaring aan de actrice Jodie Foster.

Nadat zijn carrière als liedjesschrijver in Hollywood was mislukt, raakte John Hinckley in de tweede helft van de jaren ‘70 zwaar depressief. Gedurende deze periode ontwikkelde hij een obsessie voor de film Taxi Driver, die hij minstens 15 keer bekeek. Hinckley identificeerde zich vooral sterk met het hoofdpersonage, de eenzame oud-marinier Travis Bickle. In de film probeert hij het leven te redden van de 12-jarige prostituee Iris, die gespeeld werd door de actrice Jodie Foster. Bickle pleegt hierbij onder meer een aanslag op senator Charles Palentine, die op dat moment presidentskandidaat is.

Obsessie

Hinckley ontwikkelde uiteindelijk een sterke vorm van erotomanie, een stoornis waardoor hij ervan overtuigd raakte dat Jodie Foster verliefd op hem was. Hij schreef haar meerdere brieven en belde haar zelfs tweemaal thuis op, maar de actrice wees hem af. Hinckley liet zich hier echter niet door tegenhouden en besloot in de voetsporen te treden van Bickle, om zo alsnog de aandacht van Foster te trekken. Aanvankelijk richtte hij zijn pijlen op zittend president Jimmy Carter, maar nadat Hinckley in oktober 1980 gearresteerd werd voor illegaal wapenbezit, ging deze mogelijkheid aan hem voorbij.

Liefdesverklaring

Na zijn vrijlating in het voorjaar van 1981 koos Hinckley daarom een nieuw doelwit: de net verkozen Republikeinse president Ronald Reagan. Op 29 maart reisde Hinckley af naar Washington D.C., waar hij besloot dat hij de volgende dag zijn moordaanslag zou plegen. Vlak voor zijn daad stelde hij een afscheidsbrief op aan Foster, waarin hij onder andere schreef dat hij hoopte dat zijn daad indruk op haar zou maken. Daarnaast stelde Hinckley: ‘Ik zou het idee van het pakken van Reagan meteen laten vallen als ik hiermee jouw hart zou winnen en de rest van mijn leven met jou door zou kunnen brengen’.

Aanslag op Ronald Reagan

John Hinckley Jr.

John Hinckley Jr.

Om half 3 ‘s middags op 30 maart 1981 verliet Ronald Reagan onder het toeziend oog van enkele honderden toeschouwers zijn hotel in Washington. Op het moment dat de president Hinckley passeerde, opende deze het vuur en loste in totaal zes schoten. De eerste vijf misten Reagan, die vervolgens door de Secret Service in zijn limousine werd geduwd. Het laatste schot van Hinckley ketste echter af op het voertuig en raakte de president alsnog in de linker onderarm.

De kogel schoot vervolgens door naar de borstkas van Raegan, perforeerde een long en stopte uiteindelijk een centimeter van zijn hart vandaan. Hinckley werd ondertussen opgepakt en verklaarde geen spijt te hebben van zijn daad. Hij kreeg uiteindelijk vrijspraak vanwege ontoerekeningsvatbaarheid en werd opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis.

Bloed

De president werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar de kogel operationeel verwijderd moest worden. Ondanks dat hij in levensgevaar verkeerde, bleef Reagan uiterst rustig. Zo zei hij tegen zijn vrouw ”Sorry schat, ik vergat te bukken” en grapte hij tegen het medisch personeel “Ik hoop dat wel jullie allemaal Republikeinen zijn”. Eén van de betrokken zusters of doktoren moet in ieder geval een fan van Reagan zijn geweest, want hij of zij nam later een staaltje bloed van de president mee naar huis. Dit staat nu inmiddels aangeboden op de Britse veiligssite PFC auctions, die inmiddels al een bod van 7.587 pond (9.400 euro) ontvangen heeft.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone