Geen afbeelding beschikbaar

Nationale ouderendag

Nederland is snel aan het vergrijzen. Mensen worden tegenwoordig ouder en de bejaardenpopulatie groeit. Vaak leiden zij een eenzaam bestaan. Om deze reden is de Nationale Ouderendag in het leven geroepen. De levensverwachting is in de afgelopen eeuwen aanzienlijk gestegen.

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hierdoor komen er meer ouderen. Rond 1860 lag de levensverwachting in Nederland nog op het schrikbarend lage peil van 37 jaar, terwijl dat momenteel gestegen is tot een leeftijd van 78 jaar. Deze stijging is te wijden aan een beter hygiëne, de beschikbaarheid over goed voedsel en een beter ontwikkelde geneeskunde.

Oude mensen hebben de mens altijd geïntrigeerd. Een bekend voorbeeld is het verhaal over Metusalem. Het verhaal over Metusalem staat in de Hebreeuwse Bijbel en er wordt beweerd dat hij 969 jaar oud is geworden. De oudste persoon waarvan de leeftijd is erkend, was de Franse vrouw Jeanne-Louise Calment. Zij werd 122 jaar en 164 dagen. Het Nederlands record van oudste mens staat op naam van Hendrikje van Andel-Schipper. Zij werd 115 jaar en 62 dagen oud. De oudste mens die momenteel in leven is, is Besse Cooper uit de Verenigde Staten. Zij is momenteel 115 jaar oud.

Op nationale ouderendag, naar voorbeeld van de Internationale ouderendag, staan de Nederlandse bejaarden in het zonnetje. Zo mogen zij een wens doen op deze dag. De wensen die op de Nationale Ouderendag in vervulling gaan, kunnen zeer verschillend zijn. Een greep uit de wensen van dit jaar laat dit zien. Zo zijn er ouderen die een ritje met de auto, een massage of een bezoek aan de dierentuin willen. Er zijn echter ook wensen met meer diepgang. Zo is er iemand die graag op bezoek wilt bij zijn ernstig zieke zoon. De Nationale Ouderendag is gericht om de aandacht op de eenzaamheid van ouderen op te vestigen en ouderen een leuke dag te bezorgen.

Landen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.