Geen afbeelding beschikbaar

NSB en de SS in strijd om Hitlergroet

Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Londen heeft een bewaker gezet bij de pop van Adolf Hitler. The Jeruzalem Post, een Israëlisch dagblad, berichtte vrijdag dat bezoekers de Hitlergroet brachten bij de pop van Hitler. In Nederland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de NSB de groet ‘Hou Zee’ gehanteerd. De Nederlandse SS was het daar niet mee eens.

De Hitlergroet stamt in origine af van de bekende romeinse groet Ave. Dit is echter geen authentiek romeins gebruik, maar een uitvinding van een toneelspeler uit de 17e eeuw. Mussolini’s fascistische beweging nam het teken over en waarschijnlijk namen de Nazi’s het van hen over. De groet werd rond 1925 in gebruik genomen in de nationaalsocialistische kringen. Na het aan de macht komen van Hitler werd deze “Duitse groet” voor iedereen verplicht gesteld. Maar niet iedereen hield zich hier aan.

Hou Zee

Het verhaal doet de ronde dat Luxemburgers, die op 10 mei 1940 werden ingelijfd bij Duitsland in plaats van ‘Heil Hitler’ de woorden ‘Drei Liter’ uitspraken. Bij het bestellen van een biertje steekt men immers ook de hand omhoog. Ook in Nederland werd er een andere begroeting gehanteerd die serieuzer van aard was. Bij de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) werd de groet “Hou Zee” van 1933 tot 1945 gebruikt in plaats van “Heil Hitler”.

Onze groet moet krachtig gezegd worden, zonder te schreeuwen. Het 'Hou' iets lager en rustiger van toon, dan het 'zee', dat iets meer nadruk mag hebben. (1) 

 

De groet werd naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst gebruikt door Cees van Geelkerken in een toespraak op 27 mei 1933 in IJmuiden.

“In een vergadering te IJmuiden besluit van Geelkerken zijn toespraak met gestrekten arm en roept de stampvolle zaal toe: Hou Zee! De IJmuidenaren, die door het wonen aan de zee den band met de roemrijke historie hebben bewaard, begrijpen direct de bedoeling. Den groet van De Ruyter en Tromp kennen zij natuurlijk nog, en als één man veert de zaal recht overeind en beantwoordt den spreker eveneens met 'Hou Zee!' In korten tijd gaat het 'Hou Zee!' door alle kringen en groepen der Beweging.” [1]

 

In de oorlogsjaren werd 'Hou Zee!' de groet waarmee de eigen identiteit van de NSB werd gehandhaafd. In vergelijking ging de Nederlandse SS in de loop van de oorlog een meer Duitse koers varen. Er ontstond dan ook grote onenigheid binnen de twee organisaties over de begroeting die in Nederland gebruikt moest worden. Met name na de Tweede Wereldoorlog werden deze woorden zeer omstreden, zoals nu weer blijkt in het museum in Londen.

Londen 2011

Madam Tussaud deed aanvankelijk niets met de klacht van de Israëli's, met als verklaring dat ''de bezoekers zelf moeten afwegen hoe ze met Hitler omgaan''. Maar afgelopen week besloot het museum toch maar zijn excuses aan te bieden en een suppoost naast de 'Führer' te plaatsen. Britse media hebben echter bericht dat de suppoost niet echt werkt, ''want tal van bezoekers kunnen zich niet bedwingen''.

Bron: [1] Voor Volk en Vaderland: tien jaren strijd van de Nationaal-Socialistische Beweging der Nederlanden 1931 - 14 december - 1941, samengesteld onder leiding van C. van Geelkerken. 2e uitgebreide druk. Nenasu, Utrecht, 1943, p. 170

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.