Geen afbeelding beschikbaar

Olympische atleet wint goud ondanks botbreuk

De Amerikaanse hardloper Manteo Mitchell heeft tijdens de Olympische Spelen op de 4x400 meter met een gebroken kuitbeen gelopen, waardoor zijn team de gedeelde eerste plaats behaalde. Hij is niet de eerste atleet die goud binnensleept met een gebroken bot. Op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 behaalde de Amerikaanse turnster Kerri Strug de gouden plak met turnen, ondanks haar gebroken enkel.

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1996 trainde het vrouwelijke Amerikaanse turnteam intensief. De Russen domineerden al vier decennia dit Olympische onderdeel, maar de Amerikaanse coach Bela Karolyi was erop gebrand de Verenigde Staten ditmaal te laten winnen. Hij had het minst vertrouwen in de 18-jarige Kerri Strug, die 1.44 meter groot was en slechts 40 kilo woog. Karolyi zei over haar: “Ze is zo klein en ze is niet een vechter zoals de anderen”.

23 juli 1996 was de bepalende dag voor het Amerikaanse turnteam. De Russen hadden aanvankelijk een kleine voorsprong qua punten, maar de Amerikaanse turnsters zaten de Russen op de hielen. Strug moest in totaal twee sprongen maken, maar haar eerste sprong ging niet gesmeerd. Ze landde niet goed, waardoor ze haar enkel brak. Aanvankelijk viel ze neer, terwijl een helse pijn door haar enkel schoot, maar plichtsgetrouw stond ze snel weer op voor de jury.

Hoewel Strug haar enkel al aan het opzwellen was, moest ze nog een keer springen. Ze vroeg aan Karolyi: “Moet ik echt nog een keer springen?” Hierop antwoordde de strenge coach: “We hebben je nog één keer nodig voor het goud. Je kunt het”. Strug deed de sprong nogmaals en opnieuw voelde ze een pijnscheut door haar enkel schieten. Met de sprong won ze echter goud en onder luid applaus droeg Karolyi haar weg. Ze wist echter niet dat de tweede sprong onnodig was geweest en dat ze met haar eerste sprong al goud had gewonnen voor de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Manteo Mitchell heeft tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen eveneens een prestatie geleverd met een gebroken bot. Hoewel hij tijdens de 4x400 meter zijn kuitbeen brak, rende hij de wedstrijd uit. Zijn team kwam daarmee op de gedeelde eerste plaats.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.