geschiedenis van de pizza

Ontstaan van de Pizza Margarita

De pizza is een van de meest beroemde maaltijden ter wereld en komt in veel variaties. De meest beroemde pizza, de margarita, werd vernoemd naar koningin Margeritha van Italië, de vrouw van koning Umberto I.

Pizza, een oude maaltijd

De geschiedenis van de pizza is duizenden jaren oud. Archeologen hebben in het midden van Italië sporen gevonden van baksels die waarschijnlijk de voorloper van de huidige pizza waren. Van de pizzabodem om precies te zijn. Zulke platte broodachtige baksels waren trouwens niet uniek. In veel gebieden rond de Middellandse Zee zijn sporen van soortgelijke baksels gevonden, en worden op veel plekken worden er nog altijd soortgelijke maaltijden gegeten. 

Maaltijden die lijken op de moderne pizza, een plat broodachtig baksel met daarop ander eten, komen in de hele geschiedenis terug. Van de Romeinse tijd tot in de middeleeuwen. Historici zijn het er dan ook niet helemaal over eens wat de meest directe 'voorloper' van de pizza is. Zo is er een theorie dat de pizza afstamt van de joodse matze, die door Romeinse soldaten werd belegd met kaas en olijfolie. Een andere voorloper zou de focaccia kunnen zijn. Die worden op veel plekken langs de Middellandse Zee nog altijd gegeten en zijn -net als de pizza- ook in onze supermarkten terug te vinden. 

Een meer directe voorganger is waarschijnlijk de galette zoals die in zestiende-eeuws Napels werd gegeten. Die platte broden werden vooral door de armen gegeten en werden soms aangeduid als pizza. Het bekendste verhaal over het ontstaan van de pizza is echter die van de pizza margeritha, de pizza die min of meer symbool staat voor alle moderne pizza's. 

Armenbrood voor de koningin.

Margeritha van Savoye was de enige dochter van de graaf van Genua en diens vrouw. Ze werd geboren op 20 november 1851. Haar grootvader was de koning van Sardinië, wat Margeretha een aantrekkelijke huwelijkspartij maakte. In 1868 trouwde ze dan ook met de kroonprins van Italië, Umberto.

In 1889 vertrok ze met haar man naar Napels, omdat Rome geveld werd door een choleraplaag. In Napels werd hen aangeraden om gerechten van de plaatselijke meester-kok Raffaele Esposito, te preoeven. Het koninklijk paar ontbood hem aan het hof, waar hij in allerijl een pizza voor hen bakte. Esposito bootste met tomaten, mozzarella en basilicum de kleuren van de Italiaanse vlag na, om het paar gunstig te stemmen. Margeritha was zo verrukt over de smaak van de pizza  dat zede kok een persoonlijke bedankbrief schreef. Esposito besloot hierop de pizza naar haar te vernoemen.

De Italiaanse pizzabakers hebben dit verhaal aangegrepen om hun pizza’s ook naar prinsessen en koninginnen te vernoemen. In 2012 kreeg prinses Beatrix -toen nog koningin- ook een pizza naar haar vernoemd. De pizza Beatrix wordt onder andere belegd met kleine trostomaatjes uit Piennelo. 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.