Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van Interpol

De internationale politieorganisatie Interpol is op zoek naar Rida Bennajem, een Amsterdamse crimineel die verdacht wordt van een gewelddadige overval op een juwelier. De International Criminal Police Organization (ICPO), beter bekend als Interpol, werd in 1923 opgericht om criminaliteit op internationaal niveau te kunnen bestrijden. Omdat het hoofdkantoor in Oostenrijk lag, viel de organisatie in 1938 tijdelijk in handen van de nazi’s.

Aan het begin van de 20e eeuw groeide het internationale verlangen om criminaliteit effectiever te kunnen bestrijden. Het was te eenvoudig voor criminelen om de grens over te vluchten en zo van de politie te ontsnappen. Om dit tegen te gaan organiseerden 14 voornamelijk Europese landen in 1914 een congres in Monaco. De deelnemers bespraken politiezaken zoals uitlevering van criminelen en arrestatieprocedures. Uit deze besprekingen kwam het idee voort om een internationale politieorganisatie te vormen die opsporing en uitlevering van criminelen zou vereenvoudigen. Dat jaar brak echter de Eerste Wereldoorlog uit en het plan voor de organisatie werd uitgesteld.

International Crime Police Commission

In 1923 werd opnieuw een internationaal politiecongres georganiseerd in Wenen. Op dit congres werd de International Crime Police Commission (ICPC) opgericht, de voorloper van Interpol. Johannes Schrober, president van de Weense politie, werd de eerste leider van de ICPC. De organisatie ging direct over tot actie. Affiches met gezochte criminelen werden verspreid door politieafdelingen van de deelnemende landen. Ook groeide ICPC dat jaar nog verder toen de Verenigde Staten zich eveneens aanmeldde als lid. In 1926 werd op een congres van de organisatie bepaald dat elk lid in eigen land een hoofdkantoor van Interpol zou oprichten.

Overname door de nazi’s

De groei van ICPC kwam abrupt ten einde toen nazi Duitsland in 1938 Oostenrijk annexeerde, de anschluss, of ‘aansluiting’. Michael Skubl, de toenmalige president van ICPC, werd uit zijn functie ontheven. Verder verplaatsten de nazi’s het hoofdkantoor van Wenen naar Berlijn. De meeste andere deelnemende landen trokken zich terug uit de organisatie, als gevolg van de nazi overname. Van 1938 tot en met 1945 waren alle presidenten van ICPC tevens SS officiers. De organisatie viel tijdens het leiderschap van de nazi’s onder de Sicherheitsdienst (SD). Reinhard Heydrich, leider van de SS, zei in 1941: “onder het nieuwe Duitse leiderschap zal de ICPC de echte politiekern van de wereld zijn”. De nazi’s zetten de organisatie echter vooral in om joden op te sporen.

Interpol

Direct na de oorlog, in 1946, begonnen meerdere landen samen te werken om de organisatie opnieuw op te zetten. België nam hierin een leidende rol. Het hoofdkantoor werd echter gevestigd in Parijs. Ook werd er een democratischer bestuur opgezet dan bij de voorganger ICPC het geval was. De nieuwe organisatie ging Interpol heten en begon haar bestaan met slechts vier deelnemende landen: Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Zweden. Net zoals voor de oorlog groeide Interpol echter snel en ook de Verenigde Naties (VN) zagen het belang in van de politieorganisatie. In 1949 werd Interpol benoemd tot officieel adviesorgaan van de VN.

Interpol is tegenwoordig uitgegroeid tot een politie initiatief waar 186 landen aan meewerken. Nederland is sinds 1923 eveneens lid van Interpol. De internationale politieorganisatie heeft vandaag bericht op zoek te zijn naar de Nederlandse crimineel Rida Bennajem, omdat hij verdacht wordt van een gewapende juweelroof.

Rubrieken: 

Personen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.