Geen afbeelding beschikbaar

Oprichting Kentucky Fried Chicken

De Amerikaanse fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) moet een schadeclaim van 6,3 miljoen euro betalen aan een 7-jarig meisje dat verlamd raakte door voedselvergiftiging. Kentucky Fried Chicken werd in 1952 opgericht door kolonel Harland Sanders. De geschiedenis van het recept van KFC gaat echter terug naar 1930.

Harland Sanders was een Amerikaan uit Henryville. Zijn vader overleed toen hij 6 jaar oud was, waardoor zijn moeder veel moest werken en Sanders de zorg over zijn kleine broertje en zusje op zich nam. Zo leerde hij op zeer jonge leeftijd al om goed te koken. In 1930 begon hij een klein restaurantje in het kantoorgebouwtje van een tankstation, dat hij Sanders Court & Café noemde. Terwijl hij deze eetgelegenheid runde bedacht hij het recept voor de kip dat hem beroemd zou maken. Hij begon zijn recept te verkopen aan andere restaurants en opende in 1952 het eerste filiaal van de Kentucky Fried Chicken, in Salt Lake City.

Razend populair

Het restaurant onderscheidde zich van andere kiprestaurants door de snelle bereidingswijze, die mogelijk werd gemaakt door het gebruik van een hogedrukpan. De fastfoodketen werd al gauw een succes. Na 10 jaar had Kentucky Fried Chicken al 600 filialen geopend in de Verenigde Staten en Canada. In 1964 werd de eerste KFC in Groot-Brittannië opgezet. Dat jaar verkocht Sanders het bedrijf voor 2 miljoen dollar aan een groep investeerders. Hij bleef echter wel het gezicht van de fastfoodketen.

Schadeclaim

Tegenwoordig is KFC uitgebreid tot meer dan 80 landen. Ondanks de populariteit van Kentucky Fried Chicken krijgt het restaurant regelmatig kritiek over dierenleed en hygiëne. In 2005 raakte een 7-jarig meisje in Australië verlamd door de gevolgen van een voedselvergiftiging, toen ze een slecht bereidde snack van KFC had gegeten. Het hooggerechtshof van de Australische provincie New South Wales heeft bepaald dat Kentucky Fried Chicken een schadevergoeding van 6,3 miljoen euro aan het meisje moet betalen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.