Geen afbeelding beschikbaar

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012

Gisteren werd onder grote belangstelling de eerste editie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 uitgereikt aan Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. Het thema van dit jaar was De Verenigde Staten van Europa. Onder de aanwezigen waren verschillende prominenten, waaronder de inmiddels 97-jarige oud minister-president Piet de Jong.


De Jong was met zijn 97 jaar niet eens de oudste aanwezige. Deze eer ging naar de 101-jarige voormalig CHU en CDA politicus Johan van Hulst, die ook meteen het record verbrak van oudste auteur in het Jaarboek. Het geduld van De Jong, Van Hulst en de andere aanwezigen werd echter wel op de proef gesteld, aangezien de start van de presentatie werd verlaat door een uitgelopen stemmingsronde over Griekenland in de Tweede Kamer.


Voordat Van Miltenburg het Jaarboek uit handen van voormalig burgemeester van Nijmegen en D66 Eerste Kamerlid Thom de Graaf ontving, was het eerst tijd voor verschillende lezingen over het thema ‘Europa’. Voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen Gerard Meijer concludeerde dat de politiek een voorbeeld kan nemen aan de wetenschap op het gebied van samenwerking en, oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Dick Benschop pleitte in zijn voordracht voor uitbreiding van de Europese Unie.


Na deze praatjes was het de beurt aan De Graaf, die het Jaarboek presenteerde aan de inmiddels gearriveerde Van Miltenburg. De Verenigde Staten van Europa is samengesteld door het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen en bevat verschillende artikelen over het thema ‘Europa’, de Europese eenwording en haar politieke gevolgen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan necrologieën, boekbesprekingen en een kroniek van het afgelopen parlementaire jaar.


In haar acceptatietoespraak stond Van Miltenburg stil bij de positie van nationale parlementen in de Europese besluitvorming, waarna het tijd was voor de afsluitende borrel. Tijdens deze borrel werd er druk genetwerkt door de aanwezigen en werden er ook bekende politici als CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas gespot. Rond half 7 was het evenement afgelopen en keerde de rust weer terug in de Oude Zaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof.


Kijk hier voor een beeldverslag van de presentatie.

Leestips - Boeken

 

Titel: De Verenigde Staten van Europa: Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012
Redactie: Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
ISBN: 9789461051325
Uitgever: Boom
Prijs: € 19,50

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.