Grace Kelly achter stuur in auto tijdens film 20e eeuw

Prinses Grace Kelly: ‘I favor pearls on screen and in my private life’

Grace Kelly staat bekend om haar leven als filmster, maar bovenal om haar sprookjesachtige huwelijk met prins Rainier III van Monaco. Ze groeide op als gewoon meisje op in Philadelphia, maar stierf als prinses in het ziekenhuis te Monaco. Ze was een waar icoon. Hoe werd een gewoon meisje een filmster en prinses, waar tot op de dag van vandaag nog over gepraat wordt?

Grace Patricia Kelly werd op 12 november 1929 in Philadelphia, Pennsylvania geboren als derde van vier kinderen. Haar ouders waren John Brendan Kelly en Margaret Katherine Majer. John was een Ierse katholiek en Margaret een Duitse immigrant. Graces moeder studeerde lichamelijke opvoeding en werd het eerste vrouwelijke hoofd van de afdeling Lichamelijke Opvoeding aan de universiteit van Pennsylvania. Grace dankte haar naam aan haar vaders zus, die vroeg was gestorven. Zelf vertelde ze ooit aan een interviewer, dat ze ook genoemd was naar het versje Tuesday’s child is full of grace (ze werd namelijk op een dinsdag geboren).

Rol van middelste zus beviel Grace Kelly niet zo

Grace had een vrij normale jeugd. Haar familie was sportief, maar zijzelf speelde liever met poppen. Ze vond het niet fijn de middelste zus in het gezin te zijn. Het voelde alsof haar zus Peggy de favoriet was, wat haar vader leek te bevestigen toen hij in een interview zei dat hij dacht dat Peggy degene zou zijn ‘die in de schijnwerpers zou staan’. Volgens Grace had haar vader ‘a very simple view of life: you don’t get anything for nothing.’

Grace kon goed opschieten met twee ooms, broers van haar vader, die haar aanspoorden het beste van het leven te maken: Walter C. Kelly was een vaudeville komiek (de voorloper van het hedendaagse cabaret en stand-upcomedy) en George Kelly was een Pulitzer-winnende toneelschrijver. Laatstgenoemde vormde waarschijnlijk de grootste motivatie voor Grace om serieus te gaan acteren.

Hard werken voor een kans om te acteren

In 1947 ging Grace naar de American Academy of Dramatic Arts in New York City en werkte daar als parttime model voor reclames van zeep tot stofzuigers. Hier tekende ze haar eerste grote contract voor Old Gold, een tabaksmerk. Ook stond ze regelmatig op de covers van tijdschriften zoals Cosmopolitan.

Grace maakte haar debuut op Broadway in november 1949 in The Father van auteur August Strindberg en speelde daarna in grotere films zoals High Noon en The Country Girl. Daarna won ze een Oscar voor beste actrice. De werken waar ze het meest om bekend zou staan, waren de drie films die werden geregisseerd door Alfred Hitchcock. In 1954 speelde ze in Dial M for Murder en in Rear Window. Een jaar later speelde ze met Cary Grant in To Catch a Thief.

Veel aandacht voor de jonge Grace Kelly

Al dit succes zorgde voor veel aandacht voor de jonge actrice. Eens zei ze: ‘The freedom of the press works in such a way that there is not much freedom from it.’ Grace was een tikje gereserveerd en voelde zich bijvoorbeeld niet snel op haar gemak als er met haar geflirt werd. Ze had een goed gevoel voor humor. In een interview zei ze met knipoog dat andere sterren in haar tijd, zoals Ava Gardner waar ze mee samenwerkte in Mugambo en Elizabeth Taylor, werden herkend als zij in een taxi stapten. Maar als Grace in een taxi stapte, was ze altijd ‘iemand die op Grace Kelly lijkt.’

Ontmoeting met prins Rainier III van Monaco

In 1955 maakte Grace een trip naar het filmfestival in Cannes, waar ze een Academy Award in ontvangst zou nemen voor haar beroemde rol in The Country Girl (1954). Tijdens deze reis zou Grace Kelly in het prinselijke paleis van Monaco worden ontvangen door prins Rainier III, waar een fotoshoot zou plaatsvinden. Op de bewuste dag staakten elektriciens, wat ervoor zorgde dat Grace haar haardroger en strijkbout niet kon gebruiken. Grace wendde al haar improvisatiekrachten aan en trok een gebloemde zijden jurk aan en kamde haar haar naar achteren, in een knot.

Eenmaal aangekomen op het Grimaldi-paleis was prins Rainier nergens te bekennen, zijn afspraak hield hem langer bezig dan gedacht. Van Grace werden verschillende foto’s gemaakt in het paleis tot het gezelschap zich afvroeg of ze maar beter konden vertrekken. Op dat moment verscheen prins Rainier op het paleis en de vonk sloeg over: Grace en Rainier hadden elkaar gevonden.

Grote sprookjesbruiloft in 1956

Het stel trouwt op 18 april 1956 tijdens een burgerlijke ceremonie. De kerkelijke ceremonie vond in de Sint-Nicolaaskathedraal de dag erna plaats. Vele hooggeplaatste gasten en beroemdheden maakten hun opwachting, zoals actrice Ava Gardner en de hertogin van Westminster. De gebeurtenis beloofde ‘de bruiloft van de eeuw’ te worden. De ceremonie werd in negen Europese landen op televisie uitgezonden, in totaal keken 30 miljoen kijkers naar het spektakel. Dit was voor die tijd heel bijzonder, in Nederland werd vijf jaar daarvoor pas de eerste TV-uitzending uitgezonden.

Na de bruiloft stopte Grace met acteren. Ze zou zich gaan bezighouden met liefdadigheidswerk: ze verzette veel werk voor de Rode Kruisstichting van Monaco. Al snel werd ze zwanger van prinses Caroline (1957), waarna zoon Albert (1958) en tweede dochter Stéphanie (1965) volgden.

Dood van prinses Grace Kelly

Op 13 september 1982 reed Grace samen met haar zeventienjarige dochter Stéphanie op een bochtige weg in de kustregio Côte d’Azur in Frankrijk, vlak bij de grens tussen Monaco en Frankrijk. Ze kreeg opeens een beroerte en verloor de controle over haar metallic groene Rover. De auto stortte van de rand van de klif en maakte een val van zo’n veertien meter. Moeder en dochter werden naar het ziekenhuis getransporteerd, maar er leek op dat moment nog weinig mis te zijn. Stéphanie kwam er met lichte verwondingen vanaf, maar haar moeder was minder fortuinlijk: naast de beroerte had ze ook verschillende botbreuken. Na een nacht waarin de situatie van Grace verslechterde, besloot de prinselijke familie haar van de beademing af te halen. Grace Kelly stierf op 14 september 1982 en werd 52 jaar oud.

BRONNEN:

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.