Recensie 'Nederlanders in de heilige oorlog' & 'Madurodam als oorlogsmonument'

Hereditas Nexus publiceert maandelijks een aantal uitgebreide recensies op IsGeschiedenis van historische boeken, tentoonstellingen en interessante ontwikkelingen in de erfgoedwereld. Nu online: een boekbespreking van Nederlanders in de heilige oorlog en een interessant achtergrondverhaal over Madurodam als oorlogsmonument. 

Nederlanders in de heilige oorlog

Over de Nederlandse vrijwilligers die de afgelopen tijd naar Syrië en Irak zijn vertrokken om voor het kalifaat van IS te vechten is veel te doen geweest. In de media buitelden de experts over elkaar heen om historische paralellen te trekken en de vergelijking met de Spanjestrijders uit de jaren 1930 was snel gemaakt.

In deze bundel zijn onder redactie van hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden Maurits Berg een aantal artikelen gebundeld die tot doel hebben de overeenkomsten en verschillen te duiden tussen de zouaven in de negentiende eeuw, de Spanjestrijders in de twintigste eeuw en de jihadisten tegenwoordig. Lees verder

Madurodam: het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld

Wie kent Madurodam niet, bijna elke Nederlander is er wel geweest. In menig fotoalbum is een jeugdfoto te vinden uit de miniatuurstad in Den Haag. Hoe groot het succes van Madurodam ook is, George Maduro is vandaag de dag vergeten of onbekend. Slechts weinigen kennen het verhaal achter deze oorlogsheld aan wie Madurodam zijn naam te danken heeft.

Madurodam werd in 1952 namelijk opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro. Het vrolijke miniatuurstadje behoort dan ook tot één van de ruim 3.700 oorlogsmonumenten in Nederland die te vinden zijn in de database van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook is Madurodam sinds de opening in 1952 fondsenwerver en schenkt haar opbrengsten aan het goede doel. Jaarlijks is dat tussen de 600.000 en 1 miljoen euro, waarbij de focus van het goede doelenbeleid ligt op het ontdekken en ontwikkelen van talent van kinderen in de basisschoolleeftijd. Lees verder

Over Hereditas Nexus

Hereditas-Nexus-470x365Hereditas Nexus is opgericht als opvolger van Acta Historica. Het doel is na het stopzetten van dit platform toch een baken te blijven vormen voor zowel historici, erfgoedprofessionals, als cultuurliefhebbers in bredere zin. Door middel van het publiceren van onder andere besprekingen van historische boeken uit binnen- en buitenland, van historische tentoonstellingen en van blogs uit de erfgoedwereld wil Hereditas Nexus een eigen licht werpen op de nieuwste ontwikkelingen in de historische wereld en erfgoedsector. Ook hopen zij daarbij een aanzet te geven tot nieuw historisch onderzoek en een verbeterde publieksgerichtheid van musea en erfgoedcentra.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.