Geen afbeelding beschikbaar

SS en Nederland op website van NIOD

Het standaardwerk De SS en Nederland is nu online te raadplegen op de vernieuwde website van het Instituut voor Oorlogs,- Holocaust en Genocidestudies (NIOD). In 1976 promoveerde in Leiden een medewerker van het NIOD, Nanno in ’t Veld, op dit tweedelige werk. Destijds verscheen het in een zeer beperkte oplage.


Volgens recensent Henk Hofland was de prijs van 187,20 gulden zo hoog dat ‘niet een groot aantal mensen ertoe zal komen het te kopen en te lezen’. In 't Veld annoteerde met uiterste precisie maar liefst 700 documenten, afkomstig uit het Amerikaanse Berlin Document Center. Deze omvatten onder meer correspondentie tussen Heinrich Himmler en Hanns Albin Rauter, zijn vertegenwoordiger in Nederland.


In 't Veld voorzag de bronnenpublicatie van een 438-pagina tellende introductie, die nog altijd geldt als een van de meest complete inleidingen over de rol van de Duitse SS, Nederlandsche SS en Waffen-SS in bezet Nederland.


Op de vernieuwde website zijn nog vijf andere werken gedigitaliseerd en online te bekijken. In 2013 en 2014 zal het NIOD meer eigen publicaties digitaal gaan publiceren en op de website aanbieden.

Bronnen

- Persbericht NIOD, SS en Nederland gedigitaliseerd (...), 21-02-2013

 

Afbeelding

- NIOD.nl, De SS en Nederland (…), 21-02-2013

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.