In het oude stadhuis van Middelburg wordt tegenwoordig niet meer gezeteld.

Stadhuis Middelburg verloor middeleeuws karakter

Themamaand monumenten – Het Stadhuis van Middelburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Het gebouw werd herbouwd en tegenwoordig kun je het gebouw weer bezoeken tijdens rondleidingen. Het stadsbestuur zetelt niet meer in dit stadhuis.


In 1452 begon de bouw van het stadhuis. Het gebouw zou naast een bestuurlijke functie ook als lakenhal en als vleeshal dienen. In de middeleeuwen hadden veel stadhuizen in Nederland en België deze functies. Vanaf 1458 trok het stadsbestuur het stadhuis in om te vergaderen. In 1492 werd Middelburg zwaar getroffen door een grote brand, waardoor de bouw jaren stil lag. Pas in 1521 was de totale bouw voltooid toen de stadhuistoren af was.


Aanpassingen


In de jaren daarna vonden er de nodige verbouwingen plaats. Zo werd in 1613 de ingang van Noordzijde naar de Marktzijde verplaatst. Op de plek van de oude ingang kwam in 1756 het huidige bordes. De topgevel van het stadhuis kreeg in 1729 een grote zonnewijzer, die is gemaakt door de Zeeuwse stadsarchitect Jan de Munck. Het bleef niet alleen bij kleine toevoegingen, want aan het einde van de achttiende eeuw werd er aan de zijde van de Lange Noordstraat nog een gedeelte bijgebouwd. In 1884 startte een langdurige restauratie die tot 1918 duurde. De stadhuistoren kreeg een restauratie, die geleid werd door Pierre Cuypers, bekend van de bouw van het Rijksmuseum in Amsterdam.


Versieringen


Het stadhuis heeft twee verdiepingen.  De topgevels werden versierd met blauw- en roodgeverfde beelden van graven en gravinnen, die tijdens de middeleeuwen over Zeeland regeerden. De beelden zijn in de loop der tijd meerdere malen vervangen. De vensters zijn gebouwd in Gotische stijl en bevatten raamluiken die in de kleuren blauw, rood en geel geschilderd. Deze primaire kleuren verwijzen naar de Middelburgse vlag. Boven de nis werd tijdens de grote restauratie van Cuypers een beeld van Koningin Wilhelmina met prinses Juliana op de arm geplaatst. Cuypers was hier eveneens verantwoordelijk voor.


Verwoest tijdens WO II


Middelburg had flink te lijden onder de Tweede Wereldoorlog. De Zeeuwse hoofdstad werd op 17 mei 1940 gebombardeerd. Het stadhuis brandde grotendeels af. Alleen de gevels bleven staan. Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog onderging het stadhuis een restauratie. Aanvankelijk werd eerst de binnenkant hersteld. Het interieur verloor haar middeleeuwse invloeden en kreeg een uitstraling die voldeed aan de twintigste eeuw. Het herstel van de voorgevel duurde nog decennia en werd met tussenpozen uitgevoerd. Pas aan het einde van de twintigste eeuw was ook de voorgevel volledig gerestaureerd.


Stadskantoor


Tot 2004 zetelde het stadsbestuur in het oude stadhuis. Sinds 2004 wordt Middelburg bestuurd vanuit het oude stadskantoor net buiten het stadscentrum. Het oude stadhuis is een toeristische attractie en is tussen april en oktober toegankelijk voor rondleidingen. Tijdens deze rondleidingen is het mogelijk om de oude kamer van de burgemeesters en wethouders te bezoeken. 


 


Afbeelding:


Bronnen:


Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.