Verkiezing Stuk van het Jaar

Stem op het stuk van het jaar!

Dit jaar kun je tijdens de Maand van de Geschiedenis weer stemmen op  het archiefstuk van het jaar. Het thema is dit jaar ‘Opstand’.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis brengen de Nederlandse archieven kleine én grote verhalen tot leven met een van hun topstukken. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels, tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden, tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, tot onderdrukking, verraad en moord.

De verkiezing van het Stuk van het Jaar is een mooie manier om kennis te maken met de schatten die in de Nederlandse archieven verborgen liggen. Naast het Nationaal Archief en de regionale archieven, doen er dit jaar ook bedrijfsarchieven mee. In oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis kun je kiezen op het allermooiste stuk. De winnaar wordt aan het einde van de maand bekend gemaakt. Eerdere edities van de verkiezing vonden plaats in 2013, 2014 en 2016.

Op IsGeschiedenis kun je alvast alle archiefstukken bekijken. Van 1 tot 25 oktober kun je stemmen op de mooiste archiefstukken. Op 27 oktober, tijdens de Nacht van de Geschiedenis wordt de uitslag bekend gemaakt. 

Bekijk hier de archiefstukken

Verkiezing Stuk van het Jaar

Sacha de Boer, fotografe en oud-nieuwslezer, heeft haar keuze al gemaakt: een foto van Dolf Toussaint, gemaakt tijdens de Anjerrevolutie in Portugal (foto Iris Planting)

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.