Studietijd van premier Mark Rutte

Ieder jaar is het weer tijd voor een nieuwe lading studenten. Zo ook dit jaar weer maken de eerstejaars kennis met hun studentenstad en alles wat bij het studentenleven komt kijken. Al velen zijn ze voor gegaan, zo ook onze premier Mark Rutte. Zelf maakte Rutte de verstandige keuze om geschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit Leiden.

Naar het conservatorium of de universiteit

Mark Rutte was de jongste van zes kinderen, uit een hervormd gezin in Den Haag. Hij behaalde in 1984 zijn gymnasium A diploma op het Maerlant Lyceum, waarna hij even overwoog om naar het conservatorium te gaan. Rutte had namelijk de ambitie om concertpianist te worden. Hij zag echter in dat een toekomst als pianist te onzeker was, omdat hij bang was ‘een van de velen’ te zijn. Daarom besloot hij geschiedenis te studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij bleef volgens medestudent Rien Schox echter een Hagenaar in hart en nieren. “De schrijver Louis Couperus zei ooit: “Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar.” Dat geldt ook voor Mark.”  

Brede interesse

Rutte bleek een gedreven student, met een brede interesse. Zo verdiepte hij zich graag in de Sovjet-Unie, maar ook in Indonesisch nationalisme en de Amerikanistiek. Hij studeerde vaak in de botanische tuin in Leiden, de Hortus Botanicus, waar hij onder een boom zijn literatuur doornam. Maar Rutte was naast zijn gedrevenheid ook een toegankelijke student, volgens zijn docent  Simon Groenveld: “Hij was gemakkelijk in de omgang, sociaal en serieus ook.” Hoewel Rutte bij voorkeur debatteerde in de Barrera en het Belgische Café, beide kroegen in Leiden, was hij geen feestbeest. “Hij was niet iemand die op tafel danste of in de lampen hing”, aldus Alex van Reeuwijk, medebestuurslid van de JOVD. 

Rutte voorzitter van de JOVD

In 1988 onderbrak Rutte zijn studie echter, omdat hij voorzitter werd van de Jongeren Organisatie VVD (JOVD). Tijdens die periode schreef hij voor Driemaster, het landelijke periodiek van de JOVD. In dat blad liet hij zich negatief uit over het CDA en droeg hij een aantal beleidsvoorstellen voor die tegenwoordig als ‘links’ zouden worden bestempeld, zoals werkverschaffingsprojecten, milieuheffingen en een uitbreiding van het openbaar vervoer. Pas na drie jaar hervatte Rutte zijn studie en hij behaalde in 1992 zijn doctoraat met een scriptie over de patriotten. “Het onderwerp, de opstand van patriotten in Haarlem aan het eind van de achttiende eeuw, wijst al op Ruttes politieke interesse. Je zou de patriotten kunnen zien als de voorlopers van de liberalen”, aldus zijn docent en scriptiebegeleider Simon Groenveld. 

Mark Rutte deed uiteindelijk 7 jaar over zijn opleiding. Net zoals hem zijn er veel andere politici zoals Alexander Pechtold (kunstgeschiedenis) en Jolande Sap (economie) die langer over hun studie hebben gedaan dan nu als ‘normaal’ wordt gezien.

<h3>Leestip:</h3>
 

<img class="alignleft wp-image-12900" src="http://www.verloren.nl/Websites/verloren/files/images/Webshop/300_300_50... alt="" width="90" height="132" /><table style="width: 304px; height: 100px;" border="0"><tbody><tr><td><strong>Titel:</strong></td>
<td>Van Lectio tot PowerPoint - Over de geschiedenis van het onderwijs aan de Nederlandse universiteiten</td>
</tr><tr><td><strong>Redactie:</strong></td>
<td>L.J. Dorsman en P.J. Knegtmans</td>
</tr><tr><td><strong>ISBN:</strong></td>
<td>9789087042646</td>
</tr><tr><td><strong>Uitgever:</strong></td>
<td>Verloren</td>
</tr><tr><td><strong>Prijs:</strong></td>
<td>€ 14,-</td>
</tr></tbody></table><a href="http://www.verloren.nl/boeken/2086/250/5041/onderwijs-en-wetenschap/van-... target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-6968" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/02/isg-button4-150x... alt="" width="150" height="37" /></a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!