Unabomber

Ted Kaczynski alias de Unabomber

Ted Kaczynski, alias de Unabomber, pleegde vanaf de jaren ’70 tientallen bomaanslagen uit onvrede over de moderne industriële maatschappij. Zijn eerste bom verstuurde hij op 25 mei 1978.

Theodore Kaczynski werd geboren in Chicago, Illinois, in een gezin van joodse afkomst. Gedurende zijn jeugd bleek hij een zeer goede leerling en een test wees uit dat hij een IQ van 167 had. Vanwege zijn intelligentie werd Kaczynski onderworpen aan zware psychologische proeven, die hem volgens zijn advocaten veranderden in een emotioneel-instabiel persoon.

Zenuwinzinking

Desalniettemin stevende Kaczynski af op een succesvolle toekomst. Op 20-jarige leeftijd voltooide hij zijn studie wiskunde aan het prestigieuze Harvard en vier jaar later kreeg hij een betrekking als professor aan de Berkely universiteit. Dit bleek echter geen succes. Kaczynski wist zijn kennis niet over te brengen op de studenten, die regelmatig klaagden over zijn anti-sociale gedrag. Na twee jaar nam hij daarom ontslag en ging weer bij zijn ouders wonen. In 1971 trok Kaczynski zichzelf vervolgens terug in een blokhut in het bos, zonder elektriciteit en stromend water.

Bombrieven

Hier begon de voormalige professor zich steeds meer toe te leggen op zijn strijd tegen de maatschappij. Op 25 mei 1978 verstuurde hij zijn eerste bombrief naar Buckley Christ, docent materiaalkunde aan de Northwestern University. Het pakketje kwam uiteindelijk terecht in de handen van politieman Terry Marker, die bij de explosie zware verwondingen opliep aan zijn linkerhand. Kaczynski vervolgde zijn campagne met bombrieven naar luchtvaartmaatschappijen en het plaatsen van een explosief in een Boeing 727 in 1979

Unabomber

Op dit moment raakte de FBI betrokken bij de zaak. Zij gaven hun doelwit de codenaam UNABOM, een afkorting voor ‘UNiversity and Airline BOMber’. In 1985 viel het eerste dodelijke slachtoffer, toen de 38-jarige eigenaar van een computerwinkel Hugh Scrutton een pakket met een spijkerbom opende. In totaal was Kaczynski tussen 1978 en 1995 verantwoordelijk voor 16 bomaanslagen, waarbij 3 doden en 23 gewonden vielen. Lange tijd wist hij de FBI te ontlopen door nepaanwijzingen, zoals willekeurige letters of cijfers, in zijn bompaketten te verstoppen.

Industrial Society and Its Future

In 1995 nam Kaczynski contact op met verscheidene media, met de eis dat zijn 50 pagina’s lange manifest getiteld ‘Industrial Society and Its Future’ gepubliceerd zou worden. Hierin sprak hij zich uit tegen de moderne industriële maatschappij en riep hij op tot een ‘revolutie tegen de technologie’. Onder druk van de FBI werd het manifest gepubliceerd in verscheidene kranten. De schrijfstijl van Kaczynski werd uiteindelijk herkend door zijn broer David, en op 3 april 1996 werd de Unabomber gearresteerd. Kaczynski werd uiteindelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij stierf op 10 juni 2023 in North Carolina, Verenigde Staten. 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.