Top 5 complottheorieën

Top 5 opmerkelijkste complottheorieën

Mensen  zijn vandaag de dag steeds minder geneigd om de officiële versie van gebeurtenissen zomaar te aanvaarden. Sommige individuen gaan nog een stap verder. Zij zijn namelijk tot de conclusie gekomen dat er samenzweringen aan het werk zijn om de waarheid verborgen te houden. Volgens hun complottheorieën is veel van onze kennis niets meer dan het resultaat van grootschalige misleiding-campagnes. Een snelle zoektocht op het internet leert dat dit fenomeen behoorlijk wijdverbreid is. Samenzweringsfantasieën zijn echter geen recent fenomeen. Ook in de vorige eeuw circuleerden dergelijke theorieën al rond. Dit zijn de vijf opmerkelijkste voorbeelden.

5: Bilderbergconferentie

Sinds 1954 komt er jaarlijks een groep van 120 tot 150 geselecteerde politici, financiële experts en academici bijeen voor een besloten conferentie. Het idee kwam oorspronkelijk van de Pool Joseph Retinger, maar de Nederlandse Prins Bernhard was de voornaamste instigator. De bijeenkomst had officieel als doel om de banden tussen de verschillende westerse landen aan te halen. In 1954 kwam de groep voor het eerst bijeen in het Bilderberghotel in Oosterbeek, vandaar de naam.

De Bilderbergconferenties zijn met  een aura van geheimzinnigheid omringd. Er worden geen notulen van de discussies gemaakt. Alle aanwezigen zijn aan strikte geheimhouding gebonden. Dit heeft veel speculaties opgeleverd over wat er achter gesloten deuren besproken wordt. Volgens sommigen zou het een soort schaduwregering van de wereld vormen. Anderen zeggen dat de westerse elite hier bijeenkomt om de verspreiding van totalitair fascisme/marxisme te coördineren. Volgens de meest recente versie zouden de bezoekers er samenzweren om Donald Trump af te zetten. Geïnteresseerden kunnen zich tot het Nationaal Archief wenden, waar materiaal over de conferenties te vinden is.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


4: Het Roswell incident

Op 14 juni 1947 ontdekte de Amerikaanse boer Mac Brazel een aantal opmerkelijke brokstukken nabij het plaatsje Roswell in New Mexico. Hij trof onder andere aluminiumfolie en rubber strips aan. Toen de Amerikaanse luchtmacht via de plaatselijke sheriff de vondst toegespeeld kreeg, stuurde ze het uitzonderlijke persbericht uit dat er wrakstukken van een vliegende schotel waren gevonden. Een dag later kwam er meer informatie naar buiten. De luchtmacht stelde nu dat het ging om de resten van een weerballon.

Vervolgens raakte het incident dertig jaar lang in de vergetelheid, totdat het boek The Roswell Incident in 1980 werd gepubliceerd. De auteurs Charles Berlitz en William Moore beweerden dat het inderdaad om de resten van een vliegende schotel was gegaan, die haastig door de regering waren weggemoffeld. Dit leidde tot een wildgroei aan samenzweringstheorieën over de overheid die een buitenaards toestel onder de tafel zou hebben geveegd. Een verklaring van de Amerikaanse luchtmacht in 1994 die stelde dat het zou zijn gegaan om wrakstukken van een spionageballon bracht hier geen verandering in. Het mysterie over het Roswell incident wordt zo nog steeds levend wordt gehouden.

3: Paul is dead

Als we de aanhangers van deze theorie mogen geloven is het voormalig Beatles-lid Paul McCartney al in 1966 overleden. Om precies te zijn zou de popartiest op 9 november 1966 bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen. Om het succes van The Beatles niet in gevaar te brengen, zouden zijn bandleden hem door een dubbelganger hebben vervangen. In de loop der jaren zouden ze echter spijt van hun beslissing hebben gekregen. Daarom verstopten ze in het geheim hints die naar de dood van McCartney verwezen in hun songteksten, zoals bij het lied Revolution 9. De beroemde cover van Abbey Road zou volgens complotdenkers in feite een begrafenisstoet voorstellen.

Deze theorie dook voor het eerst op in een artikel van de universiteitskrant van Drake University op 17 september 1969. Nadat de theorie een paar weken later door een anonieme beller tijdens een radio-uitzending werden herhaald, verspreidden de geruchten zich snel. In reactie daarop verscheen McCartney met zijn gezin op de cover van Life Magazine, waarna de meeste speculaties stopten. Alleen diehard-aanhangers speuren nog steeds de Beatle-songteksten af op zoek naar aanwijzingen voor deze complottheorie.

Complottheorie maanlanding

2: Maanlanding in scene gezet

Vandaag de dag zijn nog steeds miljoenen mensen ervan overtuigd dat de 6 Amerikaanse maanlandingen tussen 1969 en 1972 in scène zijn gezet. De eerste die deze visie prominent naar buiten bracht was Bill Kaysing, die in 1976 het boek We Never Went to the Moon: America's Thirty Billion Dollar Swindle publiceerde. Hij focuste zich op de technische aspecten van de Apollo-raket, die volgens hem niet in staat zou zijn geweest om de maan te bereiken. Inmiddels zijn de meesten van zijn beweringen onhoudbaar gebleken. Toch heeft het idee van een neplanding nog steeds een flinke aanhang. Complotdenkers wijzen er bijvoorbeeld op dat er op de foto’s geen sterren te zien zijn. Ook wapperde de Amerikaanse vlag op de beelden, waardoor ze wel nep móéten zijn. Ook deze stellingen zijn inmiddels ontkracht, maar de complotdenkers hebben zich er niet door uit het veld laten slaan.

1: Aarde is plat

De mensheid heeft er eeuwen voor nodig gehad om te accepteren dat de aarde een ronde planeet is die om de zon heen draait. De werken van Copernicus, Galileo Galilei en Johannes Kepler brachten hier in de renaissance verandering in. Sommige mensen verkeren echter nog steeds in de hardnekkige overtuiging dat de aarde plat is. Foto’s uit de ruimte zouden door de NASA bewerkt zijn als onderdeel van een samenzwering. De aarde zou dus niet rond zijn: in plaats daarvan zou het de vorm van een diskette hebben, omringd door een muur van ijs.

Platte aarde complottheorie

Aanhangers van deze theorie hebben zich verenigd in de Flat Earth Society, die in de jaren ’50 is opgericht door Samuel Shenton. Zijn opvolger Charles Johnson zocht regelmatig de publiciteit op, waardoor het ledenaantal groeide. Op het hoogtepunt had de organisatie 3.500 leden. Vanaf de jaren '80 zette het verval zich echter in. Bij Johnsons dood in 2001 waren er nog maar 100 leden over. Vanaf 2004 blies Daniel Shenton de beweging weer nieuw leven in, waardoor er nu meer dan 500 leden zijn, voornamelijk Amerikanen en Britten.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.