Geen afbeelding beschikbaar

Transgender in het Oude Egypte

Vandaag is het feest voor het transseksuelen in de maatschappij: Internationale Transgenderdag. Van de mooie en gracieuze dames is nauwelijks zichtbaar dat zij ooit tot het mannelijk geslacht behoorden. Ook bij de beeltenis van een farao uit het Oude Egypte hebben mensen goed moeten kijken of de grootste heerser Hatsjepsoet nou een man of een vrouw was.

Hatsjepsoet regeerde Egypte voor twee decennia (1479 tot 1458 voor Christus). Ze was het eerst bekende grote vrouwelijke staatshoofd. Hatsjepsoet betekent ‘eerste onder de vrouwen’. Ze heeft naar schatting 22 jaar geregeerd. Ze was aanvankelijk regent van Thoetmosis II, maar na zeven jaar regentschap kroonde ze zichzelf als officiële koning van Opper- en Neder-Egypte.

Om zich te doen gelden werd ze op diverse afbeeldingen afgebeeld met mannelijk bovenlichaam of mannenkleding aan. In sommige teksten werd ze afwisselend met hij en zij aangeduid. Het idee dat een vrouw farao werd was hoogst ongebruikelijk en er was dan ook geen benaming voor. Hatsjepsoet gebruikte propaganda om haar positie sterk te houden. Ze werd daarin gesteund door de hogepriester van Thebe.

Zo liet Hatsjepsoet zich afbeelden met alle ornamenten van een farao én met een baard. In de afbeeldingen van haar is ze weinig te zien als vrouw. Veel van haar beeltenissen werden echter na haar dood verwoest, omdat niet iedereen het achteraf eens was met een vrouw als hoogste macht van het Oude Egypte. Ze werd ook zo ver als mogelijk was uit de geschiedenis geschreven.

Hatsjepsoet overleed toen ze op middelbare leeftijd was. Aanvankelijk was niet bekend waar ze begraven was, maar de Egyptische egyptoloog en oud minister van Oudheden Zahi Hawass bevestigde op 27 juni 2007 dat de mummie van Hatsjepsoet was gevonden. Het DNA-onderzoek van een kies wees dat uit.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!