Geen afbeelding beschikbaar

Uitvinder van de laptop overleden

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het begrijpen van mensen, ik denk dat dat onderdeel is van design.” Vandaag werd bekend dat de Britse industrieel ontwerper Bill Moggridge op 8 september is overleden. Hij wordt beschouwd als de uitvinder van de laptop. In 1979 bedacht hij de Grid Compass, drie jaar later werd dit model verkocht als de eerste draagbare handzame computer.

Bill Moggridge werd geboren op 25 juli 1943 in Londen maar woonde een groot deel van zijn leven in de Verenigde Staten. Hij studeerde industrieel ontwerp in Londen en vertrok na het voltooien van zijn studie in 1965 naar de Verenigde Staten, omdat hij daar meer kansen op de arbeidsmarkt zag. In 1969 keerde hij korte tijd terug naar Londen, maar in 1979 vestigde hij zich voorgoed in de Verenigde Staten. Hij was toen al directeur van het industrieel ontwerp bedrijf ID Two. In 1979 ontwikkelde ID Two de eerste laptop voor Grid Systems. De Grid Compass werd in de jaren ’80 onder andere gebruikt door NASA, omdat het zo’n licht apparaat was. Ook in het Amerikaanse leger nam men de Grid Compass mee naar gevechtsmissies.

Een andere uitvinding waar het bedrijf van Bill Moggridge bekend mee werd is de eerste muis die Apple gebruikte. Bill Moggridge is na zijn actieve carrière als designer een groot promotor van het gebruik van industrieel ontwerp geweest. Hij stelde bijvoorbeeld dat mensen er niet genoeg bij stil staan dat er niets door mensen is gemaakt zonder dat er beslissingen over het design genomen zijn. Hij was de laatste jaren van zijn leven actief als directeur van het National Design Museum in New York. Hij kreeg verschillende belangrijke onderscheidingen in de laatste jaren van zijn leven. Zo won hij in 2010 de Prince Philip Designers-prijs, een belangrijke prijs onder designers. Bill Moggridge is 69 jaar oud geworden.

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.