Geen afbeelding beschikbaar

UNESCO over de Palestijnse gebieden

'Deze wet verplicht de VS de betaling (aan Unesco) stop te zetten en het is onwaarschijnlijk dat Obama in een verkiezingsjaar zich niet aan de wet gaat houden.'

Dit stelt diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel van het NRC Handelsblad. De Verenigde Staten stoppen met het betalen van contributie aan cultuurorganisatie UNESCO vanwege de toekenning van volwaardig lidmaatschap aan de Palestijnse Autoriteit. De cultuurorganisatie van de VN loopt hierdoor ongeveer 22 procent van haar budget mis. Een Amerikaanse wet verbiedt het betalen van contributie aan de VN of een groepering daarvan als er een organisatie of groep wordt toegelaten als volwaardig lidstaat die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft .

In 1942 kwamen verschillende geallieerde overheden in Groot-Brittannië bij elkaar om te praten over hoe het onderwijs moest worden opgezet, nadat de oorlog over zou zijn. Vlak na het einde van de oorlog, in november 1945, hield de VN een conferentie in Londen. Vierenveertig lidstaten waren aanwezig en zij besloten tot het opzetten van een organisatie die de intellectuele en morele saamhorigheid van de mensheid moest bevorderen, om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen. Aan het einde van de conferentie werd de UNESCO opgericht. UNESCO gebruikt de werkterreinen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie om de doelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren. Het eerste wapenfeit van UNESCO vond plaats in 1948, toen UNESCO haar lidstaten beval om gratis basisonderwijs verplicht te stellen. Sindsdien zet de organisatie zich in voor vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en het voeren van de interculturele dialoog.

Al eerder staakten de Verenigde Staten de financiering van UNESCO. Dat gebeurde in 1984, toen de VS de antiwesterse politiek van UNESCO en inefficiënt management als reden noemden Maar onder Bush keerden de VS in 2003 terug bij UNESCO, om goodwill te kweken in de Arabische wereld na de inval in Afghanistan en Irak.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.