Geen afbeelding beschikbaar

Vercingetorix in de val

Wanneer Julius Caesar Gallië wil veroveren, vindt hij Vercingetorix en zijn leger op zijn weg. De Galliers zijn uitstekende krijgers, van wie een Romeinse soldaat in een gevecht van man tot man onmogelijk kan winnen. De Romeinen zijn wel technisch en organisatorisch sterker. 


Kortom, wie kan bepalen op welke manier er wordt gestreden, heeft een voordeel. Vercingetorix stuurt zijn leger van driehonderdduizend krijgers naar een strategisch punt: de stad Alesia, die veel natuurlijke bescherming biedt. Als Caesar bij Alesia aankomt, treft hij er honderdduizend Gallische krijgers tegenover zijn eigen zestigduizend Romeinen.


Een ondoordringbare muur


De stad aanvallen zou zelfmoord zijn, dus dat doet Caesar niet. Hij laat zijn leger een ondoordringbare muur van zestien kilometer rond de stad bouwen met een toren op elke 35 meter. Er kan niemand in of uit. Vercingetorix zit in de val. Hij laat daarom een bericht sturen naar de rest van zijn leger dat niet in Alesia zit. De Romeinen horen ervan en Caesar laat een tweede muur bouwen, nu naar buiten gericht, die een eventuele tweede Gallische leger zal moeten tegenhouden.


Krijgers worden slaven


Door de omsingeling zit Vercingetorix met een nijpend probleem: voedseltekort. De Galliers dienen dringend beide muren aan te vallen en doen dat ook: driehonderdduizend Galliers tegenover zestigduizend Romeinen. Maar de slag wordt op de Romeinse manier en binnen de Romeinse versterkingen geleverd. Het Gallische leger buiten Alesia wordt nipt verslagen. Het leger in Alesia vergaat inmiddels van de honger. Na enkele dagen komt Vercingetorix persoonlijk de overgave in het Romeinse kamp melden. Zijn negentigduizend overgebleven krijgers worden slaven.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

<h3>Afbeelding</h3>
<span class="mw-mmv-title">Overgave van Vercingetorix aan Julius Caesar. Schilderij van Lionel-Noël Royer uit 1899.</span> Via <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Vercingetorix#/media/File:Siege-alesia-ver... target="_blank">nl.wikipedia.org</a>.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.