Pinguïn Magelhaes

Verdwaalde ontdekkingsreizigers, verdwaalde pinguïn

Nieuw-Zeeland is in de ban van een jonge keizerspinguïn, die verdwaald is en uiteindelijk op het eiland belandde. Inmiddels is het dier 'Happy Feet' gedoopt, naar de naam van een animatiefilm over pinguïns.Vrijdag is het dier opgenomen in een ziekenhuis. Al vanaf het moment dat deze bijzondere vogels voor het eerst werden waargenomen en beschreven, in 1520, spreken ze tot de verbeelding.

De eerste vermelding van pinguïns is te vinden in het logboek van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaes (1480-1521). Van 1519-1522 zeilde een vloot onder zijn bevel voor het eerst om de wereld. Magelhaes overleefde de reis zelf niet. Hij sneuvelde in een gevecht op de Filipijnen op 27 april 1521. Op zijn tocht ontdekte hij de nauwe zeestraat in het zuiden van Zuid-Amerika, die naar hem, Straat Magelhaes, is genoemd. Het was ook hier dat hij voor het eerst pinguïns waarnam.

Gered door pinguïns

In maart 1520 is Magelhaes vanwege schade en voedseltekort genoodzaakt halt te houden in een betrekkelijk beschutte baai in Patagonië, die Puerto San Julien werd gedoopt. Hier zagen de ontdekkingsreizigers massa's onbekende vogels, die vanuit de verte wel iets op mensen leken. Het bleken pinguïns te zijn. Een uitkomst voor Magelhaes en zijn mannen, die ernstige voedseltekorten leden. De schepelingen sloegen honderden pinguïns dood, wat geen moeite kostte, want de dieren waren niet gewend aan mensen en dus helemaal niet schuw. Het vlees werd gezouten en in tonnen verpakt, het vet werd gebruikt als lampolie, en van hun huid maakten de reizigers jassen en dekens . Hoewel de schepelingen blij waren met het voedsel, werd de smaak van het dier niet bepaald gewaardeerd. Omdat het dier zo vet is smaakt het zeer tranig. Deze pinguïn is naar de ontdekkingsreiziger genoemd: de Magelhaenpinguin. De eerste vermelding onder deze naam stamt uit 1776.

Koning, keizer, onderzoeker

'Happy Feet' is een keizerspinguïn, de grootste pinguïnsoort. Keizerspinguïns kunnen tot een meter lang worden. Ze komen alleen voor op Antarctica en de wateren rondom dit continent. Dit dier werd voor het eerst beschreven door de Duitse onderzoeker Johann Reinhold Forster, die op één van de reizen van kapitein Cook in 1770 Antarctica bereikte. De koningspinguïn, die iets kleiner is maar er verder precies zo uit ziet, werd twee jaar daarvoor voor het eerst beschreven. De naam keizerspinguïn is dus logisch. 'Happy Feet' wordt zaterdag aan de keel geopereerd omdat ze te veel zand en rommel heeft gegeten, meldde de lokale krant The Dominion Post vrijdag. De kans dat de pinguïn de ingreep overleeft, wordt op 50 procent geschat. De pinguïn hoort op de Zuidpool thuis en heeft het te warm in Nieuw-Zeeland, Pinguins eten hij sneeuw om af te koelen maar op het Nieuw-Zeelandse strand eet 'Happy Feet' zand en rommel.

Afbeeldingen:

  • Afbeelding: Special Collections of the University of Amsterdam [Public domain], via Wikimedia Commons

Personen: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.