Thomas Hill, 1888.  Muir Glacier, Alaska - via commons.wikimedia.org

Verkoop van Alaska

In de zeventiende eeuw beginnen de Russen de noordwestelijke kust van Noord-Amerika te verkennen. Dat gebied is helemaal leeg en wordt officieel bezit van Rusland. Tenminste, niet van de staat Rusland zelf, maar van een supranationaal ‘Russisch-Amerikaans bedrijf’.


Monopolie op alle handel


Dit bedrijf is in 1799 opgericht door Siberische handelaars en bezit onder de auspiciën van de Russische tsaar een monopolie op alle handel en natuurlijke bronnen die in Russisch Amerika – zijnde Alaska en Californië – worden verhandeld of gevonden.


Een nijpend geldtekort


In de negentiende eeuw heeft Rusland echter te maken met een nijpend geldtekort. Het heeft dringend nieuwe fondsen nodig. Bovendien voelen de Russische inwoners van Noord-Amerika zich niet veilig vanwege de in Canada oprukkende Engelsen. Tsaar Alexander II besluit Alaska daarom te verkopen.


Blunderverkoop


De overeenkomst wordt op 30 maart 1867 gesloten. Voor de som van 7,2 miljoen dollar mag de Verenigde Staten over Alaska beschikken. De verkoop is een blunder. Rusland beseft niet wat voor mineraalrijk gebied het heeft opgegeven en nog minder dat datzelfde gebied een eeuw later zijn aartsvijand zal worden.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Afbeelding


Thomas Hill, 1888.  Muir Glacier, Alaska - via commons.wikimedia.org

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Van 1 tot en met 9 oktober organiseert Museum Bronbeek in Arnhem de Week van de Koloniale Geschiedenis. Thema: Wat een ramp. Kom ook!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 13 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!