Wandelen langs de landgoederen van Stichtse Lustwarande

De Stichtse Lustwarande is een lange reeks van meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen langs de zuidwestelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Rijke stedelingen lieten hier aan het eind van de achttiende eeuw statige villa’s bouwen en ontsnapten op deze manier aan de drukte en stank van de stad.

De naam Stichtse Lustwarande is oorspronkelijk de oude naam voor Utrecht. Lust betekent vermaak en warande betekent jachtgebied of ook wel lustoord.

Vakantiehuis

Vele rijke Hollanders hebben er prachtige buitenplaatsen aangelegd, waar ze een paar maanden per jaar verbleven. Deze veelal succesvolle ambachtslieden of regenten woonden in die tijd in het westen van het land, in steden als Amsterdam en Rotterdam. Daar was het druk, stonk het en had men last van de pest. Genoeg redenen om eens in de zoveel maanden de stad te verlaten en een rustigere plek in een groene omgeving op te zoeken. De meeste villa’s in het gebied van Stichtse Lustwarande deden dus dienst als vakantiehuis.

Bezit

Een groot deel van deze buitenplaatsen en landgoederen is in stand gebleven. Ongeveer 75% van deze buitenplaatsen en landgoederen is in bezit van particulieren en 25% in bezit van de overheid en andere instellingen. Vanwege de hoge onderhoudskosten doen steeds meer particulieren afstand van de buitenplaatsen en landgoederen. Die komen daardoor in het bezit van bedrijven. De groene omgeving is aantrekkelijk als werkomgeving en het is een geschikte plek om klanten te ontvangen.

Wandelnetwerk Stichtse Lustwarande

Het wandelnetwerk Stichtse Lustwarande biedt bijna 200 kilometer gemarkeerde wandelroutes langs veel van deze buitenplaatsen en landgoederen. Er is keuze uit meer dan dertig routes. Het netwerk kan worden gebruikt voor korte rondwandelingen en door deze te combineren ook voor langere wandeltochten. De wandelroutes starten bij de poorten en Groene Entrees langs de N225. Bij deze startpunten zijn parkeerplaatsen en bushaltes aanwezig. Op informatiepanelen vinden wandelaars een beschrijving van het wandelnetwerk en de verschillende routemogelijkheden.

Recreatie Midden-Nederland is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van wandelnetwerk Stichtse Lustwarande. Kijk voor meer informatie op www.recreatiemiddennederland.nl.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.