Geen afbeelding beschikbaar

Wat er vooraf ging aan de acht millenniumdoelen voor 2015

Vanaf morgen komen meer dan 150 wereldleiders samen voor de ondertekening van de nieuwe doelen van de VN. De VN heeft 17 nieuwe doelen samengesteld; het streven is deze doelen in 2030 bereikt te hebben. De nieuwe doelen moeten de acht oude doelen, die dit jaar aflopen, vervangen. Aan de opstelling van deze acht doelen ging een lang proces vooraf.


Het centraal stellen van armoedebestrijding


Tijdens de Millenniumtop van 6 tot 8 september 2000 werden door 189 lidstaten millenniumdoelen aangenomen. Deze afspraken werden toen gemaakt om problemen op het gebied van onderwijs, wereldgezondheid, milieu en armoede aan te pakken. Aan deze afspraken ging een lang proces vooraf. In 1990 gebeurde er een aantal dingen die voor dit proces zeer belangrijk waren. Zo publiceerde de Wereldbank dat jaar het 'World Development Report', waarin veel aandacht besteed werd aan armoedebestrijding. Dit was nieuw: eerder besteedde de Wereldbank vooral aandacht aan het stimuleren van economische groei en welvaart, en in mindere mate aan armoedebestrijding. Datzelfde jaar publiceerde ook de VN een rapport waarin armoedebestrijding sterk naar voren kwam.


Van middel naar doel


In de jaren tachtig hadden de Wereldbank en het IMF een beleid opgezet dat zich richtte op het verstrekken van leningen aan arme landen. Deze lening werd verstrekt onder de voorwaarde dat er in deze landen liberalisering en privatisering plaatsvond en dat de overheid kleiner zou worden. De kritiek op dit beleid was dat deze voorwaarden ten koste gingen van onderwerpen zoals gezondheid en onderwijs. Met de rapporten uit 1990 kwamen de VN en de Wereldbank als het ware terug op dit harde beleid uit de jaren tachtig. Nieuw beleid moest minder gericht worden op de (economische) middelen om het doel te bereiken, maar op het doel zelf.


‘We the peoples’: Kofi Annan en de internationale onderhandelingen


Tijdens de jaren negentig vonden daarom verschillende bijeenkomsten plaats die zich bezig hielden met het formuleren van specifieke doelen, zoals het bestrijden van honger en armoede. Vele discussies over welke doelen het belangrijkst waren en hoe deze doelen bereikt moesten worden vonden plaats. In 1998 werden de eerste plannen gemaakt om in 2000 één grote bijeenkomst te houden waarin één groot plan voor de bestrijding van armoede opgezet kon worden. Onder leiding van Kofi Annan vonden vervolgens vele onderhandelingen plaats die bedoeld waren de doelstellingen van alle groepen - ngo’s, activisten én internationale organisaties - in één VN Millenniumverklaring te krijgen. Op 3 april 2000 lanceerde Kofi Annan het rapport ‘We the peoples: The role of the United Nations in the 21st Century’.


De acht millenniumdoelen uit 2000


Na meer overleg en onderhandelingen naar aanleiding van Annan’s rapport brachtten de vier grootste organisaties- het IMF, de Wereldbank, de VN en de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)- een nieuw rapport uit: ‘2000: A better world for all: Progress towards the International Development Goals’. Dit leidde uiteindelijk tot de officiële ‘United Nations Millennium Declaration’: de officiële verklaring waarin de doelen van alle organisaties samen kwamen. Op 8 september, tijdens de Millenniumtop, werd deze verklaring aangenomen door 189 landen. Om te zorgen dat de landen met de verklaring aan de slag konden werd een lijst van acht hoofddoelen samengesteld. Deze doelen werden toen geformuleerd.


Zijn alle doelen bereikt?


Dit jaar, 2015, lopen deze acht doelen af. Op een aantal gebieden zijn successen geboekt. Zo is één van de doelstellingen, het halveren van extreme armoede, 5 jaar eerder dan verwacht bereikt. Ook zijn er op het gebied van onderwijs en het bestrijden van infectieziekten successen geboekt. Toch blijken bepaalde onderwerpen, zoals geweld tegen vrouwen en genderongelijkheid, nog steeds lastig in veel landen. Van de acht doelen is er maar één doel helemaal gehaald: het halveren van armoede.


De doelen voor 2030


Nu zijn er door de VN nieuwe doelen geformuleerd: niet alle oude doelen zijn immers behaald. Ook zouden sommige oude doelen te beperkt zijn. Hoewel de oude doelen bovendien vooral beschouwd werden als doelen voor arme landen, gelden de nieuwe doelen voor álle landen. Of deze doelen bereikt gaan worden, zullen we over 15 jaar zien.

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!