Geen afbeelding beschikbaar

Wielercarrière van Michael Boogerd

“Je staat op zeker moment voor een duivels dilemma. Ik wilde meedoen in de top. 1997 was voor mij het keerpunt, toen heb ik de keuze gemaakt”, aldus Michael Boogerd. Op woensdag 6 maart 2013 werd bekend dat Boogerd in een interview met de NOS een boekje heeft opengedaan over zijn eigen dopinggebruik. Michael Boogerd was als wielrenner één van de succesvolste Nederlanders van de afgelopen twee decennia.


Michael Anthonie Boogerd groeide op in Den Haag, de stad waar hij op 23 mei 1972 was geboren. Bij het gezin Boogerd stond alles in het teken van fietsen en op achtjarige leeftijd werd ook de kleine Michael op de fiets gezet. Hij reed vervolgens verscheidene jeugdwedstrijden voor de fietsverenigingen Sparta en Zoetermeer ’77. In zijn tienerjaren gaf Boogerd tijdelijk de brui aan het wielrennen, maar rond 1988 pakte hij zijn oude hobby weer op. Hij onderscheidde zich al snel met zijn klimcapaciteiten. In 1995, toen Boogerd 23 jaar oud was, volgde zijn professionele debuut bij de wielerploeg WordPerfect van teammanager Jan Raas. Een jaar later maakte hij, samen met zijn ploegleider, de stap naar de Rabobank.


Successen als profwielrenner


In 1997 begon de Nederlandse wielrenner epo te gebruiken, net als vele andere renners vanaf de jaren ‘90 ‘in het geheim’ deden. Naar eigen zeggen deed Boogerd dit op eigen initiatief en betrof het vooral de trainingsperiodes in aanloop naar grote wedstrijden. In 1997 vond dan ook gelijk zijn eerste echt grote wielertoernooi plaats: de Tour de France. Het werd zijn doorbraak. De talentvolle Nederlander boekte in zijn debuutjaar meteen zijn eerste Tourzege, door in de stromende regen in Aix-le-Bain als eerste over de finish te komen. Hij viel op vanwege zijn klimkunsten en bleek ook een goed klassementsrenner te zijn. Dit bevestigde Boogerd een jaar later, toen hij na drie weken fietsen door Frankrijk de vijfde plaats op de ranglijst van de Tour de France noteerde.


Winst van de Koninginnenrit in 2002


In 1999 zette Boogerd de klassiekers Parijs-Nice en de Amstel Gold Race op zijn naam. Uiteindelijk boekte hij tijdens de Tour de France van 2002 de mooiste zege uit zijn wielercarrière. In de ‘Koninginnenrit’ van die Tour, met een finish in La Plagne, maakte Boogerd een lange solo van 85 kilometer over de col de la Madeleine alvorens de etappe glansrijk in de wacht te slepen. Waarschijnlijk was Boogerd in deze periode reeds overgestapt op bloedtransfusies, toen het gebruik van epo te riskant was geworden. Hij vloog onder andere naar Wenen om zich bij bloedbank Humanplasma te laten ‘behandelen’.


Ophef in de wielerwereld


Een aantal weken na de spraakmakende dopingbekentenis van Lance Armstrong, hadden inmiddels ook al zeven andere oud-Raborenners het gebruik van verboden middelen opgebiecht. De bekentenis van de inmiddels veertigjarige Michael Boogerd wakkerde weer meteen het vuurtje aan en zorgde voor de nodige reacties uit de wielerwereld, waaronder van wielrenner Lars Boom: “Ik ben er een beetje klaar mee. Ik heb geen goed woord over voor mensen die jarenlang doping hebben gebruikt en nu gaan bekennen”. Woensdagavond 6 maart is het interview met Boogerd te zien om 19:00 uur op Nederland 1.

Bronnen

- NOS, Boogerd bekent dopinggebruik, 6-3-2013

- De Volkskrant, Boogerd bekent: cortisonen, epo (...), 6-3-2013

- MichaelBoogerd.com, Biografie

 

Afbeelding

- Flickr, Boogerd, uiteindelijke winnaar, 2007

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.