Treinkaping: Hoe zijn de doodgeschoten gijzelnemers gedood?

Treinkaping: Hoe zijn de doodgeschoten gijzelnemers gedood?

Op 11 juni 1977 eindigde de twintig dagen durende gijzeling bij de Punt. De grootste treinkaping uit de Nederlandse geschiedenis kwam daarmee tot een einde. Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers de trein tussen Assen en Groningen en bezetten vier andere mannen een basisschool in Smilde. Uiteindelijk kwamen 2 gegijzelden en 6 kapers om het leven.
Lees verder

Langste Nederlandse kabinetsformaties

          30 maart 2017
Kabinet Van Agt

Themamaand Democratie: De kabinetsformatie is nu alweer twee weken aan de gang. Informateur Schippers bracht naar buiten dat een kabinet voor de Pasen niet gaat lukken maar wellicht wel voor de zomer. Het zal dus nog even duren voordat de nieuwe regering kan beginnen. Dit doet denken aan andere lange kabinetsformaties in het verleden, met als hoogtepunt de formatie van kabinet Van Agt I in 1977 die 208 dagen duurde.

Lees verder

POLITIEKE AFFAIRE: Restaurantpolitiek van het CDA en de VVD in 1977

       22 maart 2017
Kabinet 1977

De PvdA had in 1977 zoals verwacht de Tweede Kamer verkiezingen gewonnen met 53 zetels. PvdA-partijleider Joop den Uyl mocht dan ook direct de formatie leiden. Hij zag de beste optie in een kabinet met de partijen CDA en D66. Na maanden van onderhandelen, mislukte de formatie alsnog. Maar een etentje tussen twee partijleiders zorgde voor een merkwaardige oplossing.

Lees verder

Oprichting van het CDA

Oprichting van het CDA (bron: Nationaal Archief)

Met Sybrand Buma lijkt het CDA weer een leider te hebben gevonden. Nadat Jan-Peter Balkenende vertrok in 2010, zat de partij een tijd zonder leider. Het CDA wilde een nieuwe koers varen maar had nog niet de juiste manier gevonden. Sinds de oprichting van het CDA in 1980 heeft de partij nog niet op zo’n dieptepunt gestaan in het zetelaantal. Zal dat veranderen bij de verkiezingen van maart 2017?

Lees verder

De Drie van Breda

       10 november 2014
De Drie van Breda

Tijdens een toespraak in de Amsterdamse Singelkerk is oud-premier Dries van Agt uitgejouwd door pro-Israëlische actievoerders. De actievoerders reageerden op Van Agts kritiek op Israël. Ook hingen de actievoerders een spandoek op met de namen van de Drie van Breda. Dat waren drie veroordeelde oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog, voor wie Van Agt tijdens zijn ministerschap gratie overwoog.
Lees verder

Oud-minister Wil Albeda overleden

       7 mei 2014
Wil Albeda

Op 6 mei 2014 overleed oud-minister Wil Albeda (CDA) op 88-jarige leeftijd. Hij was minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet Van Agt, waarvan hij het ‘sociale gezicht’ was. In dit kabinet waren de meningsverschillen groot. Desondanks had Albeda een indrukwekkende politieke en wetenschappelijke carrière. Lees verder

Bijzondere momenten uit de Tour de France

          29 juni 2013
Toure de France

Zaterdag 29 juni 2013 ging alweer de 100e Tour de France van start. De grootste internationale wielerwedstrijd van het moment kent een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt stil gestaan bij een aantal bijzondere momenten uit de grandioze tourhistorie, te beginnen bij het jaar 1926 waarin de zwaarste etappe ooit werd gereden. Lees verder

Dries van Agt en zijn hartstocht voor de wielersport

          6 juni 2013
Dries van Agt en Joop Zoetemelk

Dries van Agt en Joop Zoetemelk gaven donderdagochtend 6 juni 2013 het startsein voor de Alpe D’HuZes. Dries van Agt kreeg de eer vanwege zijn grote liefde voor de wielersport, die hij al op jonge leeftijd ontwikkelde toen hij op weg naar school lange fietstochten maakte met zijn vrienden. De wielersport werd naar eigen zeggen zijn ‘tophobby’ tijdens zijn politieke carrière vanaf de jaren ’70, waar hij menig bespreking in Den Haag liet schieten om wielerevenementen bij te wonen. Lees verder