Churchill, links naast Roosevelt

Churchill, links naast Roosevelt

Winston Churchill is één van de bekendste staatslieden van de twintigste eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij premier van Groot-Britannië en spoorde hij de VS aan de geallieerden te helpen om tegen de Duitsers te vechten. In Groot-Britannië genoot hij grote populariteit. Ook buiten zijn thuisland was hij enorm populair, zo was hij bijvoorbeeld Amerikaans erestaatsburger.

Begin leven Winston Churchill

Churchill werd op 30 november 1874 geboren op Blenheim Palace te Oxfordshire als de zoon van Lord Randolph Henry Spencer-Churchil en Jennie Jerome. De familie van zijn vader was van adel en stamde direct af van de eerste hertog van Marlborough, John Churchill. Legerleider John Churchill versloeg in 1704 bij de Duitse plaatsje Blenheim Franse troepen. Als dank kreeg hij van koningin Anne Blenheim Palace. Hier bracht Winston Churchill zijn jeugd door.

 

Uit brieven uit zijn jeugd blijkt dat hij met zijn denkbeelden afweek van de massa, waardoor hij regelmatig onenigheid had met zijn vader. Ook denken wetenschappers dat Churchill al zijn levenlang leed aan depressies. Op de kostschool werd hij dikwijls gepest vanwege zijn rode haar.

 

Winston Churchill en zijn militaire carrière

In 1893 begon Churchill een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie te Sandhurst. Als militair waarnemer trok hij in 1895 naar Cuba. Datzelfde jaar werd hij officier en ging hij op veldtocht naar Brits-Indië. Hij schreef daar verslagen over de Parthaanse opstand in 1887 die in The Pioneer en The Daily Telegraph verschenen. In 1898 verscheen zijn boek over deze opstand: The Story of the Malakand Field Force.

 

In 1898 werd Churchill gestationeerd in Afrika, waar hij deelnam aan de Kitcheners opmars in Afrika naar Chartoem en aan de Slag bij Omdoerman. In 1899 ging hij op uitnodiging van de London Morning Post verslag uitbrengen van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Churchill werd gevangen genomen door Afrikaners, Boeren, maar weet te ontsnappen naar Mozambique. Hij keerde terug naar Groot-Britannië waar hij als een held werd ontvangen.

 

Politieke carrière Winston Churchill

Na zijn terugkeer werd Churchill vanwege zijn populariteit verkozen tot lid van het Lagerhuis als afgevaardigde van de conservatieven. In 1908 trouwde hij met Clementine Hozier en datzelfde jaar werd hij minister van Handel. Samen met Clementine kreeg hij vijf kinderen, waarvan één overleed als kind. In 1910 werd Churchill minister van Binnenlandse Zaken. Hij wilde in deze ambtsperiode een wet indienen waardoor 100.000 geestelijk gehandicapten gesteriliseerd konden worden. Deze wet werd in 1913 geschrapt. Ook was hij tegenstander van het vrouwenkiesrecht, waardoor hij door een suffragette werd aangevallen.

 

In 1911 werd hij minister van Marine. In 1915 vond de Slag bij Gallipoli plaats, een Britse en Franse operatie om Istanboel in te nemen. De slag liep uit op een mislukking en zowel de Fransen en Britten als de Ottomanen verloren veel manschappen, namelijk meer dan 200.000 aan beide kanten. Critici gaven Churchill na dit debacle de bijnaam ‘Slager van Gallipoli’. In 1915 trad hij af als minister van Marine. Korte tijd diende Churchill in het leger en in 1917 keerde hij terug als minister. Dit maal werd hij benoemd tot minister van Munitie en tegen het eind van de oorlog was hij bovendien minister van Oorlog en van Luchtvaart.

 

In 1921 werd Churchill minister van Koloniën. Na een operatie aan zijn blinde darm waren nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Churchill werd benoemd tot Chancellor of the Exchequer ofwel minister van Financiën.

 

In 1929 leden de conservatieven een nederlaag bij de verkiezingen en verdween Churchill een tijd van het politieke toneel. In deze periode hield hij zich vooral bezig met schrijven. Zo schreef hij in 1937 How The Jews Can Combat Persecution. Dit werk werd verboden voor publicatie omdat hij in dit boek het de Joden onder meer kwalijk neemt dat ze te veel rente voor leningen vragen en te weinig integreren. Toch was Churchill geen antisemiet en onderhield hij veel contact met prominente Joden.

 

Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog

In 1939 werd Churchill opnieuw minister van Marine. Premier Neville Chamberlain had niet kunnen voorkomen dat een oorlog uitbrak met zijn appeasement-politiek. Op 10 mei 1940 leden de Britten een nederlaag in Noorwegen, waarna Chamberlain aftrad als premier. Hij werd opgevolgd door Churchill.

 

Churchill was dankzij zijn toespraken een inspiratie voor het Britse volk. Zo zei hij een paar dagen na zijn aantreden dat hij niets anders had te bieden ‘dan zijn bloed, hard werken, tranen en zweet’. Een andere inspirerende toespraak hield hij in aanloop naar de Slag om Engeland, waarbij hij zei dat de Britten zich nooit zouden overgeven (“We zullen ons eiland verdedigen, wat het ook zal kosten, we zullen vechten op de stranden, we zullen vechten op de landingsplaatsen, we zullen vechten in de velden en op de straten, we zullen vechten in de heuvels. We zullen ons nooit overgeven”).

 

Churchill onderhield een vriendschappelijke band met de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Mede door deze vriendschap werd Groot-Britannië via de Atlantische Oceaan voorzien van goederen door Amerika. Dit kostte de Britten echter wel geld, en om niet te veel in de schulden te raken werd de Lend en Lease-constructie bedacht waarbij de Amerikanen in Britse koloniën legerbasissen mochten opzetten.

 

Tijdens de oorlog vonden een aantal militaire acties plaats die Churchill veel kritiek hebben opgeleverd, zoals het bombardement op Dresden in februari 1945. Deze stad had geen militair belang en er kwamen bij het bombardement tienduizenden burgers om.

 

Churchill was één van de leiders die bepaalde waar de grenzen in Europa en Azië kwamen te liggen. Na de oorlog vond onder meer de conferentie van Potsdam plaats, waar Truman, Stalin en Churchill aan deelnamen (Churchill werd later vervangen door de nieuwe premier Clement Attlee). Tijdens deze conferentie werd onder meer Duitsland verdeeld.

 

Winston Churchill na de oorlog

In juli 1945 koos het Britse volk een nieuwe premier: Clement Attlee. Hoewel Churchill door veel Britten beschouwd werd als oorlogsheld, vonden zij dat het land na de oorlog een nieuwe premier nodig had. Churchill was verbitterd over de uitslag en weigerde in 1945 de Orde van de Kousenband aan te nemen, een ridderorde die gebruikelijk is voor oud-premiers.

 

Hij werd oppositieleider en verzette zich tegen de dekolonisatiepolitiek van de regering. Ook waarschuwde hij voor het communisme, en wees erop dat Oost-Europa onder een IJzeren Gordijn terecht kwam. In 1951 werd Churchill opnieuw premier en na twee jaar werd hij in 1953 alsnog opgenomen in de Orde van de Kousenband, waarna hij de titel Sir kreeg. In datzelfde jaar kreeg hij de Nobelprijs voor de literatuur.

 

Met zijn gezondheid ging het dat jaar slechter: in juni kreeg hij een beroerte. In 1955 legde hij zijn functie als premier neer vanwege zijn verslechterde gezondheid. Hij bleef op dat moment nog wel hoofd van de Universiteit van Bristol. Hij kreeg vele onderscheidingen, onder meer het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot 1964 was hij lid van het Lagerhuis. Op 15 janurari 1965 kreeg Churchill een tweede beroerte waaraan hij negen dagen later op 90-jarige leeftijd stierf. Hij kreeg een staatsbegrafenis en werd bijgezet in zijn familiegraf op Saint Martin’s Churchyard.

 

2 mei 1989 Eerste scheuren in IJzeren Gordijn

Officieren uit 12 landen bij het IJzeren Gordijn 1960

De politieke en militaire barrière het IJzeren Gordijn die de Westerse wereld van de communistische wereld scheidde werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen. Decennia later werden op 2 mei 1989 door Hongaarse grenswachten de eerste blokkades opgeheven. Lees verder

Opening van de nieuwe St. Paul’s kathedraal in Londen

Opening van de nieuwe St. Paul’s kathedraal in Londen

De kathedraal van St. Paul in Londen is een icoon van het christendom en speelt een belangrijke rol in het maatschappelijke leven van de Londenaren. Het gebouw kent een viertal voorgangers op dezelfde plek en is een ontwerp van architect Christopher Wren. Op 2 december 1697 werd het koor geopend en de eerste dienst gehouden. Lees verder

Biografie Clement Attlee

       17 november 2016
Clement Attlee

Clement Attlee was minister-president en leider van de Britse arbeiderspartij. In juli 1945 nam hij het stokje van premier Churchill over. Als premier ontwikkelde hij zich tot een belangrijke factor in de wederopbouw van Europa en Engeland na WO2. Lees verder

De conferentie van Potsdam

       15 november 2016
Potsdam

Van 17 juli tot 2 augustus 1945 kwam ‘the big three’ samen in Potsdam: Stalin, Churchill (later vervangen door Clement Attlee) en Truman. Tijdens de conferentie overlegden geallieerde leiders over de concrete consequenties voor Duitsland, negen weken nadat het land zich over gaf. Lees verder

Bombardement op Coventry

Coventry 1940 – Op 14 november bombarderen 515 Duitse bommenwerpers de Engelse stad Coventry. Bij het bombardement op Coventry vallen ruim 550 burgerslachtoffers en wordt een groot deel van de stad compleet verwoest. De verwoesting is zo groot, dat Joseph Goebbels later de term Coventriert gebruikt om een complete verwoesting van een vijandige stad te beschrijven.

Lees verder

Relatiestatus Engeland & Europa: het is ingewikkeld

       23 juni 2016
Groot-Brittannië en Europa

De afgelopen maanden is een bijzondere term steeds vaker in het nieuws voorbij gekomen: Brexit! Het duidt het eventueel uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Op 23 juni 2016 is het zover, tot 23:00 kunnen de Britten stemmen over hun toekomst. Hoe was de band tussen Engeland & Europa door de eeuwen heen?

Lees verder

Operatie Overlord: spionnen en neplegers tijdens de Tweede Wereldoorlog

Overlord dummy tank

WOII verborgen feitenDe landing van geallieerde troepen op Normandië was op 6 juni 1944 de D-day van Operatie Overlord. Een belangrijke reden voor het slagen van de landing was het uitgebreide web van leugens en deceptie dat de geallieerden sponnen om hun intenties verborgen te houden. Het gevolg was dat de Duitsers zowel de plaats als de datum van de landing niet wisten te voorspellen. Lees verder

Hoe herstelde Ieper zich na de Eerste Wereldoorlog?

       4 februari 2016
Ieper

Het stadje Ieper nam een strategische positie in tijdens de Eerste Wereldoorlog. Waarom? Het lag centraal in Duitslands geplande ‘veeg’ over de rest van België en richting Frankrijk vanuit het noorden (het Schlieffenplan). Ieper werd aan drie kanten omsingeld door de Duitsers en werd vrijwel de gehele oorlog gebombardeerd. Hoe hebben de inwoners het stadje weer heropgebouwd na de oorlog? Lees verder