Jeanne d'ArcJeanne d’Arc (1412-1431) speelt een doorslaggevende rol in de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) maar wordt door de Bourgondiërs uitgeleverd aan de Engelsen, waarna ze op de brandstapel belandt. De in 1920 heilig verklaarde Jeanne d’Arc wordt vermoedelijk geboren in 1412 in de Franse plaats Domrémy.

 

In de tijd dat ze leefde woedde de Honderdjarige Oorlog al jaren. Dit  conflict tussen de Fransen en de Engelsen had vooral de heerschappij over Frankrijk als inzet. Toen Jeanne een jaar of 13 was, hoorde ze stemmen van onder andere de aartsengel Michaël. De stemmen vertelden haar dat ze de Franse kroonprins Karel VII (1403-1461), die in die tijd slechts controle had over een stuk ten zuiden van de rivier de Loire, te hulp moest schieten in zijn strijd tegen de Engelsen.

 

Jeanne d’Arc in mannenkleding

Nadat Jeanne de stemmen in haar hoofd hoorde, besloot ze naar Karel VII toe te gaan. Om met de koning naar Reims te gaan, moest ze eerst helpen de stad Orléans te bevrijden van de Engelse overheersing. Jeanne d’Arc vertrok eerst naar Vaucolais waar een graaf woonde. Aan deze graaf vroeg ze hulp. Van hem kreeg Jeanne d’Arc een paard, een zwaard en een aantal man tot haar beschikking. Ook kreeg ze mannelijke kleding, zodat ze niet te veel op zou vallen.

 

Beleg van Orlèans

Karel stond aarzelend tegenover de bedoelingen van Jeanne. Hij liet Jeanne d’Arc bij zich komen terwijl hij zelf in het gezelschap van andere hooggeplaatste edelen was. Karel VII zat niet op zijn troon, zodat het voor Jeanne d’Arc moeilijk was om hem te herkennen. Ze herkende de kroonprins echter meteen en knielde voor hem neer.  Op 6 mei 1429 begon het beleg van Orléans. Onder leiding van Jeanne d’Arc waren de Fransen aan de winnende hand. Op 8 mei 1429 verloren de Engelsen de controle over de stad Orléans.

 

Jeanne d’Arc in oorlogstijd

Onder leiding van Jeanne d’Arc volgden nog meer overwinningen, waardoor de weg naar Reims bijna geheel in Franse handen kwam. Daarop vertrok kroonprins Karel VII richting Reims om zich tot koning van Frankrijk te laten kronen. De strijd was echt nog niet gestreden en Jeanne d’Arc trok vervolgens met een leger op naar Parijs om deze stad te veroveren. Hier was het gedaan met haar successen. Het leger van Jeanne d’Arc bleek minder sterk dan ze dacht en in Parijs werd ze opgepakt door Bourgondiërs, een zelfstandig volk dat zich verzette tegen de Fransen. Zij waren de Engelsen goed gezind en leverden Jeanne d’Arc uit aan hen.

 

Proces tegen Jeanne d’Arc

Nadat de Engelsen haar opsloten volgde op 21 februari 1431 de start van haar proces. Ze werd beschuldigd van ketterij, hekserij, het weglopen van haar ouderlijk huis en het dragen van mannenkleding. Nadat Jeanne probeerde te vluchten door van een 21 meter hoge muur te springen werd ze ook beschuldigd van poging tot zelfmoord. Jeanne werd bedreigd en gemarteld maar van haar oude bondgenoten hoorde ze niets. Toen Jeanne na maanden van foltering een bekentenis aflegde, veroordeelde de kerkelijke rechtbank haar tot een levenslange gevangenisstraf. De Engelse aanklagers namen hier echter geen genoegen mee en lieten haar nogmaals vervolgen voor het dragen van mannenkleding. Jeanne d’Arc kwam op 30 mei 1431 op de brandstapel om het leven. Haar as werd in de Seine gegooid.

 

Eerherstel Jeanne d’Arc

Vierentwintig jaar later, op 7 november 1455 liet paus Calixtus III de strafzaak van Jeanne d’Arc opnieuw onderzoeken. Onder het Franse volk werden de verhalen over Jeanne d’Arc, de redder van het Franse volk, in de loop der jaren nog steeds verteld. Hierdoor wilde de kerk graag weten wat er klopte van de geruchten dat Jeanne mystieke gaven bezat. Jeannes moeder Isabelle Romée moest zich samen met haar twee zoons melden bij de Notre Dame om toelichting te geven over haar dochter. Een jaar later, in 1456 werd het kerkelijk vonnis over Jeanne herroepen en werd zij postuum in haar eer hersteld. Hier hield het echter niet bij op, want honderden jaren later, in 1909 werd ze door paus Pius X zaligverklaard waarop ze in 1920 heilig werd verklaard door paus Benedictus XV. Jeanne is tegenwoordig een symbool voor het Franse nationalisme en wordt in de politiek veel gebruikt om een onafhankelijk Frankrijk uit te beelden.

Jeanne d’Arc op de Brandstapel

jeanne d'arc op de brandstapel

Rouen 1431 – De Engelsen binden haar ruw op de brandstapel.  Jeanne d’Arc bidt ondertussen samen met een priester. Ze vraagt hem of hij een kruis omhoog wil houden boven het vuur. Als de vlammen omhoog slaan op het marktplein van de Franse stad schreeuwt Jeanne drie keer ‘Jezus’. De sfeer op het plein is gedempt. Mensen huilen om het droevige lot van Frankrijks grootste heldin.

Lees verder

Karel VII eist de kroon van Frankrijk op

Bourges 1422 – Na het overlijden van koning Karel VI van Frankrijk roept zijn zoon, eveneens genaamd Karel, zichzelf op 29 oktober uit tot zijn opvolger. Hij stuit echter op verzet van de Engelsen, die Hendrik VI als de nieuwe koning beschouwen. Een machtsstrijd volgt, waarin een 17-jarig meisje genaamd Jeanne d’Arc een grote rol zal spelen.

Lees verder

Britten en Fransen in de clinch om ring Jeanne d’Arc

       23 maart 2016
Britten en Fransen in de clinch om ring Jeanne d’Arc

Juridisch gebekvecht is ontstaan tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over een ring die hoogstwaarschijnlijk aan de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d’Arc toebehoorde. De ring werd in Engeland verkocht aan een Franse eigenaar van een historisch amusementspark. Hier was de Britse overheid niet zo blij mee.. Lees verder

Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc

Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc

Rouen 1431 – Op zeventienjarige leeftijd krijgt Jeanne d’Arc de leiding over het Franse leger en verslaat ze de Engelsen bij Orléans. Later verovert ze de stad Reims en kroont ze Karel tot koning van Frankrijk. In 1430 wordt ze echter gevangengenomen door de Bourgondiërs en uitgeleverd aan de Engelsen. Op 21 februari 1431 begon het proces tegen Jeanne d’Arc.

Lees verder

Jeanne d’Arc: nationale heldin van Frankrijk

Jeanne d’Arc: nationale heldin van Frankrijk

stempels-themamaanden-ig-oktober-droomdaadZe is één van de grootste heldinnen uit de Franse militaire geschiedenis. Ze speelde een doorslaggevende rol in de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) maar werd door de Bourgondiërs uitgeleverd aan de Engelsen, waarna ze op de brandstapel belandde. De in 1920 heilig verklaarde Jeanne d’Arc was een bijzondere jonge vrouw. Lees verder

Jeanne d’Arc en het beleg van Orléans

       2 mei 2012
Jeanne d'Arc

In de aankomende twee weken viert Frankrijk het 600ste geboortejaar van Jeanne d’Arc. Met name in Orléans, de stad die door de jonge heldin uit handen van de Engelsen en Bourgondiërs werd gered, vinden vele festiviteiten plaats. De Ontzetting van Orléans in 1429 was niet alleen een keerpunt in de Honderdjarige Oorlog, maar vormde tevens het bewijs van de goddelijke missie van Jeanne d’Arc. Lees verder

Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland

       12 april 2012
'Koning Hendrik V tijdens de slag bij Agincourt' door John Gilbert (19e eeuw)

Het is één van de bekendste conflicten uit de Europese militaire geschiedenis: De Honderdjarige Oorlog. De legendarische strijd tussen Frankrijk en Engeland legde de basis voor het nationalisme in beide landen en resulteerde in een eeuwigdurende rivaliteit tussen de twee naties. Maar in werkelijkheid duurde het conflict helemaal geen 100 jaar en was er ook geen sprake van één oorlog. Lees verder

6 januari jarig: Richard II, Jeanne d’Arc en Victor Horta

    6 januari 2012

Ze hoort als ze dertien jaar is de stemmen van aartsengel Michaël en van god. Op dat moment is Frankrijk in het noorden bezet door de Engelsen. ‘Bevrijdt het land!’ roepen de stemmen haar op. Ze trekt een harnas aan en verkleed als man trekt ze ten strijde. Jeanne d’Arc werd geboren op 6 januari 1367.

Lees verder