Het Cort Verhael van Frederick de Houtman

    19 juli 2017
Het Cort Verhael van Frederick de Houtman

Frederick de Houtman was de broer van Cornelis de Houtman en ging mee op de Eerste Schipvaart. Tijdens een tweede reis in Azië werd hij gevangengenomen door de sultan van Atjeh en zat hij 26 maanden vast. Hij schreef een Cort Verhael over zijn verblijf. Daarnaast publiceerde hij bij thuiskomst een gids met vooral Maleise en Malagassische woorden en uitdrukkingen. Tevens was hier een overzicht van de sterrenhemel op het zuidelijk halfrond in opgenomen. Het boek werd veel gebruikt bij latere expedities.

Lees verder

De Slag bij Nieuwpoort wordt gewonnen door Maurits van Oranje

Slag bij Nieuwpoort

In 1568 begon er een oorlog die tachtig jaar zou duren: de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlanders kwamen hierbij in opstand tegen de Spaanse koning. Op 2 juli 1600 vindt één van de beroemdste slagen tussen de twee legers plaats: de Slag bij Nieuwpoort. Lees verder

Anjerdag

Anjerdag

Den Haag 1940- Na zeven weken drong de realiteit van de bezetting door tot de Nederlandse bevolking. Om blijk te geven aan de onvrede in het land, grepen burgers de verjaardag van Prins Bernard aan om te protesteren.  

Lees verder

Maurits, militair genie

       10 juni 2017
Maurits, militair genie

Maurits werd stadhouder van de Republiek in 1585, toen de Opstand niet erg voorspoedig verliep. Zijn passie lag bij de krijgskunst. Hij werd legeraanvoerder en liet het landsbestuur vooralsnog aan Oldenbarnevelt. Samen met zijn neef Willem Lodewijk van Nassau dook hij in oude Leidse studieboeken, oorlogsbeschrijvingen uit de oudheid. Mike Harmsen laat het resultaat zien: een revolutionaire nieuwe kijk op het slagveld die tot in de 19de eeuw is nagevolgd. 

Lees verder

De Koninklijke Wachtkamer van Amsterdam Centraal Station

       12 mei 2017
De Koninklijke Wachtkamer van Amsterdam Centraal Station

Deze week ging de gerestaureerde Wachtkamer 3de klasse open op Amsterdam Centraal. De wachtkamer werd de afgelopen tien maanden gerestaureerd. Oorspronkelijk was de wachtkamer, net als de rest van het station, ontworpen door architect Pierre Cuypers in 1891. Bij de restauratie zijn zo veel mogelijk elementen van Cuypers teruggeplaatst. Amsterdam Centraal was ook voor de Oranjes een speciaal station omdat ze een eigen wachtkamer hadden: de Koninklijke wachtkamer.

Lees verder

Het Wilhelmus wordt het Nederlandse volkslied

Wilhelmus

Vandaag in de geschiedenis – Het Wilhelmus wordt rond 1570 geschreven voor stadhouder Willem van Oranje op de melodie van het Franse liedje Chartres. Er zijn verschillende versies van het lied gemaakt, en zowel de muziek als de tekst zijn door de jaren heen veranderd. Op 10 mei 1932 wordt het Wilhelmus officieel het Nederlandse volkslied. Lees verder

Koninklijk verzet via Radio Oranje

Koninklijk verzet via Radio Oranje

Themamaand Tweede Wereldoorlog – Londen 1940: “Wie op het juiste oogenblik handelt, slaat den Nazi op den kop. Ik heb gezegd”. Koningin Wilhelmina sprak tijdens de Tweede wereldoorlog 34 keer door de microfoon van Radio Oranje de Nederlandse bevolking toe. De eerste uitzending was op 28 juli 1940. 

Lees verder

De Duitse inval in Nederland

    2 mei 2017
Duitse tanks op weg naar de Grebbeberg.

Toen de Duitsers op 1 september 1939 Polen binnenvielen begonnen het Nederlandse leger zich te mobiliseren. Op vitale punten zoals bij rivieren en op de Grebbeberg werden bunkers en kazematten aangelegd en het Nederlandse ministerie van oorlog voerde de druk op om extra wapens aan te schaffen.

Lees verder