Koningin Juliana opent de Moerdijkbrug

Prins Bernard opent Moerdijkbrug in 1946

Op 11 oktober 1978 opent koningin Juliana de vernieuwde Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep, in Zuid-Holland. De autobrug werd in 1936 voor het eerst  in gebruik genomen. Door de groei van het autoverkeer werd de brug een belangrijk knooppunt en moest hij worden uitgebreid. Na renovatie en vernieuwing werd de brug in 1978 heropend.

Lees verder

Vorstelijk vervoer in de Glazen Koets

          20 september 2016
Vorstelijk vervoer in de Glazen Koets

De Gouden Koets, inclusief controversiële afbeeldingen, gaat voor de komende jaren op stal. Het gouden voertuig is hoognodig toe aan een restauratiebeurt en ligt voorlopig in vele losse onderdelen uit elkaar. Dit betekent ook dat er een waardige vervanger nodig is om de koning en koningin op Prinsjesdag te vervoeren naar de Ridderzaal. Deze vervanger heeft de koninklijke stalmeester gevonden in de Glazen Koets, een minstens zo gracieus en koninklijk voertuig.
Lees verder

Lockheed bekend

Lockheed bekend

Soestdijk 1976- Het oordeel van de commissie van drie luidde: dat Zijne Koninklijke Hoogheid zich aanvankelijk veel te lichtvaardig (had) begeven in transacties, die de indruk moesten wekken dat hij gevoelig was voor gunsten en dat hij zich toegankelijk had getoond voor onoorbare aanbiedingen (…) en niet alleen bij Lockheed, in een bedenkelijk daglicht moesten stellen.

Lees verder

De Slag bij Nieuwpoort wordt gewonnen door Maurits van Oranje

Slag bij Nieuwpoort

In 1568 begon er een oorlog die tachtig jaar zou duren: de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlanders kwamen hierbij in opstand tegen de Spaanse koning. Op 2 juli 1600 vindt één van de beroemdste slagen tussen de twee legers plaats: de Slag bij Nieuwpoort. Lees verder

Anjerdag

Anjerdag

Den Haag 1940- Na zeven weken drong de realiteit van de bezetting door tot de Nederlandse bevolking. Om blijk te geven aan de onvrede in het land, grepen burgers de verjaardag van Prins Bernard aan om te protesteren.  

Lees verder

Storm, bliksem en donder: 4 extreme weersomstandigheden in de geschiedenis

    30 mei 2016
Storm, bliksem en donder: 4 extreme weersomstandigheden in de geschiedenis

Afgelopen weekend kon het weer aardig spoken. De weersomstandigheden waren heftig. Onweer- en regenbuien waren veelvoorkomend. In Frankrijk en Duitsland raakten er zelfs mensen gewond door blikseminslagen of overstromingen naar aanleiding van regenval. In Nederland bleef het gelukkig bij overlast en werden er geen ernstige gewonden geregistreerd. In de geschiedenis hebben slechte weersomstandigheden vaak roet in het eten gegooid.
Lees verder

De eerste Engels-Nederlandse oorlog

       29 mei 2016
oorlog

Vandaag 29 mei is het precies 364 jaar geleden dat de eerste Engels-Nederlandse Oorlog uitbrak. Het was het begin van een reeks van vier oorlogen die de decennia daarna zouden plaatsvinden tussen Engeland en de Republiek der Zeven Nederlanden. Beide landen waren in de 17e eeuw uitgegroeid tot de grootste handelsmachten ter wereld, wat tot meerdere conflicten tussen de twee concurrenten heeft geleid.

Lees verder

Het Amsterdam Rijnkanaal

Feestelijke opening Amsterdam Rijnkanaal 1952

Op 21 mei 1952 werd het Amsterdam-Rijnkanaal geopend door toenmalige koningin Juliana. Het kanaal werd in de periode 1933-1952 gegraven en loopt van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede. De lange, diepe vaarweg maakt het mogelijk dat grote schepen de route kunnen bevaren en minimaliseert de vaartijd. Lees verder