Charlottesville in het licht van de Reconstructie na de Amerikaanse Burgeroorlog

    15 augustus 2017
Charlottesville in het licht van de Reconstructie na de Amerikaanse Burgeroorlog

Bij rellen in Charlottesville in augustus 2017 kwamen drie mensen om het leven en raakte veel anderen gewond. Extreemrechtse groeperingen en tegendemonstranten raakten slaags, terwijl de politie nauwelijks controle kreeg over de soms zwaarbewapende relschoppers. De aanleiding tot het conflict was onder andere de oproep tot het verwijderen van het standbeeld van Robert E. Lee, generaal van de Confederatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De gebeurtenissen van die oorlog, en de daaropvolgende periodes van meer of minder gelijkheid tussen blank en zwart werken nog altijd door.

Lees verder

9 augustus jarig: Joseph Locke

    9 augustus 2017
Joseph Locke, Wikimedia Commons

Joseph Locke was een Britse spoorwegpionier. Hij ontwikkelde verschillende spoorwegen in Groot-Brittannië, waaronder de belangrijke Grand Junction spoorweg die Birmingham verbindt met Liverpool en Manchester. Locke koos ervoor om zijn spoorlijnen zo recht mogelijk neer te leggen, wat hem geregeld op kritiek kwam te staan, maar waar men hem uiteindelijk gelijk in gaf. Joseph Locke werd geboren op 9 augustus 1805 te Sheffield. Lees verder

Lincoln, Hay en de Bixby brief

    25 juli 2017
Lincoln, Hay en de Bixby brief

De beroemde ‘Bixby brief’ is waarschijnlijk toch niet geschreven door Abraham Lincoln. Onderzoek heeft uitgewezen dat het taalgebruik veel meer overeenkomt met dat van Lincolns secretaris. In de brief condoleert de president Lydia Bixby met het verlies van haar zoons in de Amerikaanse Burgeroorlog. Het auteurschap is niet de enige controversiële kwestie rondom de brief.

Lees verder

Johannes Hus: voorbeeld voor Luther

       7 juni 2017
Johannes Hus: voorbeeld voor Luther

Themamaand Helden – Vroeg in zijn loopbaan kwam Maarten Luther in aanraking met het werk van Johannes Hus (1369-1415). De ideeën van Hus kwamen voor een groot deel overeen met die van Luther, hoewel deze 100 jaar eerder waren opgetekend. Luther kon het onrecht dat Hus was aangedaan niet accepteren: “Ik kan niet begrijpen om welke reden ze deze grote man hebben verbrand, hij die de geschriften met zoveel gewicht en vaardigheid uitlegde”.

Lees verder

David Livingstone: verkenner van Centraal-Afrika

'David Livingstone bekeert de inboorlingen' LMS, ca 1900

Ontdekkingsreizen – Wanneer men aan Europeaanse reizigers in Afrika denkt, is David Livingstone een bekende naam. Deze Schot ging naar Afrika om inheemse stammen tot het christendom te bekeren, maar was daarnaast een ontdekkingsreiziger die op jacht ging naar de oorsprong van de Nijl.

Lees verder

500 jaar oude druk Luthers 95 stellingen verkocht

    17 mei 2017
Maarten Luther

Trending – Bij een veiling in Duitsland is deze maand een 500 jaar oud exemplaar van Luthers 95 stellingen geveild. Het zou gaan om de allereerste druk van Luthers 95 stellingen, gedrukt in het jaar 1517. Bij de veiling is het boek voor 1,1 miljoen euro gekocht door een koper uit het buitenland.

Lees verder

Marie-Antoinette trouwt met Lodewijk XVI

Marie Antoinette

Op 16 mei 1770 trouwt de Oostenrijkse aartshertogin Marie-Antoinette met de Franse kroonprins Louis-August, de latere koning Lodewijk XVI. Ze waren toen slechts veertien en vijftien jaar oud. Hun huwelijk was een politiek strategisch arrangement. Door de Franse Revolutie eindigde hun leven en koninkrijk op dramatische wijze. Lees verder

Paul McCartney verlaat The Beatles

Gillende en huilende fans van The Beatles in Manchester 1963

10 april 1970 betekent het einde van de legendarische Britse popgroep The Beatles. Paul McCartney kondigt aan dat hij de beroemde formatie verlaat na zeven jaar vol gillende meisjes, media-aandacht en vele hits. McCartney laat zijn bandleden en fans in shock achter. Lees verder