Benito Mussolini

 

Mussolini controleert in Verona een erewacht van de jonge rekruten. (Bron: Nationaal Archief)

 

Benito Mussolini was dictator van Italië van 1922 tot 1945. Hij werd geboren op 29 juli 1883 n Dovia di Predappio in Italië. Na een korte militaire carrière stortte Mussolini zich op de politiek. In toespraken riep hij op tot een gewelddadige socialistische revolutie. In de jaren die hierop volgden stapte Mussolini echter van het socialisme af. Vanaf dat moment richtte hij verschillende fascistische bewegingen op. Het fascisme spitste zich toe op een zeer sterk Italiaans nationalisme.

 

Mussolini aan de macht

In 1921 werd de fascistische partij van Mussolini in het parlement gekozen, waarna de Partito Nazionale Fascista(PNF) werd opgericht. Deze partij kreeg al snel een kwart miljoen leden en Mussolini was de onbetwiste leider. In oktober 1922 organiseerde de PNF een mars op Rome. De zittende regering werd afgezet en er werd Mussolini, die overigens niet meeliep in de mars, het premierschap aangeboden. Vanaf dat moment verstevigde Mussolini zijn greep op Italië. 

 

Tweede Wereldoorlog

Op 3 januari 1925 hield Mussolini een toespraak, waarin hij zichzelf tot dictator van Italië uitriep. Door middel van propaganda en onderdrukking werd Italië tot een politiestaat gemaakt. In een poging een Italiaans rijk te creëren veroverde Mussolini in 1935 Ethiopië. Daarnaast steunde Mussolini de Spaanse generaal Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). In 1939 sloot Mussolini een alliantie met Adolf Hitler, waarna Italië in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van Duitsland stond. Naarmate de Tweede Wereldoorlog vorderde werd de positie van Italië echter steeds penibeler.

 

Moord op Mussolini 

Op 13 mei 1943 capituleerden de Duitse en Italiaanse troepen in Noord-Afrika, waardoor de weg naar Italië open lag. De geallieerden landden op 10 juni 1943 in Italië en een opmars begon. Mussolini werd hierop afgezet en in eigen land gevangen gezet. Op 12 september 1943 werd Mussolini echter door de Duitsers bevrijd. Hitler drong erop aan dat Mussolini weer aan het hoofd van Italië moest staan. Dit gebeurde, maar de werkelijke macht lag bij Hitler en echt regeren deed Mussolini niet meer. Op 28 april 1945 werd Mussolini uiteindelijk vermoord, nadat de geallieerde opmars tot diep in Italië was doorgedrongen.

Italiaans Libië: Italiaanse koloniale ambities

       10 januari 2017
Italiaans Libië: Italiaanse koloniale ambities

Op 9 januari 2017 werd bekend gemaakt dat Italië, de voormalige kolonisator van Libië, als eerste westerse land zijn ambassade in Libië heropent. De ambassade werd in 2015 gesloten, na jaren van onstabiliteit die volgden op de opstand tegen Moammar al-Qadhafi.  Vanaf het einde van de 19e eeuw probeerde Italië kolonies te vestigen in Afrika. Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog van 29 september 1911–18 oktober 1912 viel Libië in Italiaanse handen. Zo ontstond Italiaans Libië. Lees verder

Hoe ging Nederland met oorlogsvrijwilligers om?

          18 november 2016
Spaanse burgeroorlog

“Je gaat niet naar Raqqa op strandvakantie”, zei VVD’er Halbe Zijlstra. Hij wil het verblijf in terreurgebied zonder toestemming verbieden. Ook in het verleden werden Nederlanders die zich op gevaarlijke bodem bevonden gestraft. Nederlandse oorlogsvrijwilligers die actief waren in de Spaanse Burgeroorlog werden door koningin Wilhelmina hard aangepakt.
Lees verder

Hitler en Mussolini sluiten alliantie

Berlijn 1939 –  De Ministers van Buitenlandse Zaken Joachim von Ribbentrop en graaf Galezzo Ciano zetten hun handtekening onder het Stalen Pact in de Rijkskanselarij: de vriendschappelijke alliantie tussen Nazi-Duitsland en Italië. Von Ribbentrop is tevreden, Ciano terughoudend. Lees verder

3 opmerkelijke mislukte staatsgrepen

    18 april 2016
3 opmerkelijke mislukte staatsgrepen

Een meerderheid van het Braziliaanse parlement heeft zondagnacht ingestemd met het afzetten van president Dilma Rousseff. De afzetprocedure wordt nu in gang gezet. In het verleden zijn er ook veel pogingen gedaan om leiders af te zetten. In dit artikel worden 3 mislukte pogingen uit de 20e eeuw belicht.

Lees verder

Somalië: De geschiedenis van een turbulent land

       10 maart 2016
Somalië

In Oost-Afrika heeft een olifant voor het eerst in twintig jaar de grens met Somalië overgestoken na het afleggen van honderden kilometers. Door de oorlog in Somalië zijn er volgens biologen al twintig jaar geen olifanten meer gespot in het land. De laatste jaren wordt Somalië geteisterd door radicale islamitische groeperingen. 

Lees verder

Het fascisme: Niet alleen een Duits begrip

       25 februari 2016
fascisme

Het naziregime van Adolf Hitler in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw  hing een fascistische ideologie aan. Ook in Spanje en Italië waren er autoritaire leiders en regimes aan de macht gekomen. Zij neigden naar het fascisme en onderhielden politieke relaties met Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Franse Vichy regering bovendien samen met de nazi’s. Maar waarom groeide het fascisme zo in deze tijd?

Lees verder

Onafhankelijkheid van Vaticaanstad

Plattegrond Vaticaanstad

Op 11 februari 1929 ondertekenen Kardinaal Gasparri en de Italiaanse fascistische leider Benito Mussolini het Verdrag van Lateranen. Het verdrag bepaalt dat Vaticaanstad, wat ‘plaats waar de slang als een god aanbeden wordt’ betekend, weer toebehoort aan de Heilige Stoel. Het territorium van Vaticaanstad behelst een halve vierkante kilometer en daarmee is de stad de kleinste soevereine staat ter wereld.

Lees verder

Geschiedenis van de Volkenbond

Vrede van Versailles 1919

Op 14 februari 1919 wordt in het Paleis van Versailles nabij Parijs de Volkenbond opgericht nadat de geallieerden de Eerste Wereldoorlog hadden gewonnen. De Amerikaanse president Woodrow Wilson nam het initiatief voor de oprichting van de organisatie, waarmee de landen definitief een einde willen maken aan alle oorlogen.

Lees verder