Rembrandt van Rijn

 

Zelfportret van Rembrandt van Rijn, 1628

 

Rembrandt van Rijn is één van de bekendste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Hij werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. De jonge Rembrandt besloot in 1621 schilder te worden. Daarom ging hij in de leer bij de Leidse kunstschilder Jacob van Swanenburg, die hem vooral kennis over schildertechniek en -materiaal bijbracht. Bij Van Swanenburg maakte hij zijn eerste schetsen, vaak naar voorbeeld van een bestaand kunstwerk.

 

Religieus thema in het werk van Rembrandt

Toen Rembrandt deze basisvaardigheden onder de knie had, was hij klaar voor het ‘echte schilderwerk’ met olieverf op doek. In 1625 trok hij daarom naar Amsterdam om in de leer te gaan bij de destijds beroemde schilder Pieter Lastman. Lastman schilderde vooral Bijbelse, mythologische en historische taferelen. Hij heeft een grote invloed op Rembrandt gehad, omdat hij hem leerde hoe hij zijn thematiek kon baseren op religieuze verhalen en geschiedenis. Na zijn tijd bij Lastman verhuisde Rembrandt terug naar Leiden, waar hij als zelfstandig meester een atelier opende met zijn vriend Jan Lievens. In 1627 nam hij daar zijn eerste leerling Gerard Dou aan.

 

Atelier van Rembrandt

Gedurende deze beginperiode ging het Rembrandt voor de wind. Hij kreeg vooral opdrachten voor het schilderen van portretten. Omdat hij merkte dat veel opdrachtgevers uit Amsterdam kwamen, verhuisde hij in 1631 naar de hoofdstad. Naar het voorbeeld van de commercieel ingestelde kunsthandelaar Hendrick van Uylenburgh startte hij zijn eigen atelier en liet Rembrandt de leerlingen die hij in dienst nam betalen voor hun opleiding. Rembrandt ondertekende soms schilderijen van zijn leerlingen met zijn eigen signatuur, omdat er dan meer aan verdiend kon worden. Deze methode was in de 17e eeuw niet ongebruikelijk. Zelf maakte Rembrandt tijdens zijn eerste vijf jaar in Amsterdam vooral grote, felgekleurde schilderijen van dramatische taferelen, portretten en Bijbelse en mythische voorstellingen. Rembrandt trouwde in 1634 met Saskia van Uylenburgh, een nichtje van Hendrick van Uylenburgh. Ze introduceerde hem bij hogere sociale bevolkingsgroepen, waardoor Rembrandt steeds beroemder werd.

 

De Nachtwacht

Tegen het einde van de jaren ’30 van de 17e eeuw ging Rembrandt vaker natuur en landschappen schilderen. Hoewel zijn werk altijd verkocht werd, nam zijn populariteit rond 1640 af. Vermoedelijk door de manier waarop Rembrandt omging met zijn klanten: hij leverde een schilderij pas af als hij zelf geld nodig had, en vroeg dan meer dan vooraf afgesproken was. In deze periode werd zijn werk soberder. Vermoedelijk heeft het overlijden van zijn vrouw in 1642 daar mee te maken. Een uitzondering hierop vormt zijn beroemdste werk, De Nachtwacht, dat Rembrandt in 1642 voltooide. In de jaren die volgden veranderde Rembrandts stijl opnieuw. Hij ging weer kleurrijker en uitbundiger schilderen. In de laatste jaren van zijn leven schilderde Rembrandt enkele van zijn beste zelfportretten. Op 4 oktober 1664 stierf hij in Amsterdam.

Kleurgeschiedenis: verf is onbetaalbaar

          19 september 2016
Palet

Wie vandaag de dag in een museum naar een schilderij kijkt, zal er niet bij stil staan dat een schilderij door de jaren heen is veranderd. Het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh is geschilderd met Pruisisch blauwe verf, maar tegenwoordig ziet het schilderij er meer groenachtig uit. Dat komt volgens onderzoekster Monica Rotgans omdat Van Gogh zijn kwasten niet schoonmaakte en daarnaast dikke gele vernis gebruikte.
Lees verder

Huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit

       1 juli 2016
Huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit

In 1634 schilderde Rembrandt van Rijn de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Marten en Oopjen werden ‘ ten voeten uit’  geschilderd, wat inhoudt dat hun volledige lijf op de portretten zichtbaar was. Dit was ongebruikelijk in die tijd, meestal werden alleen koningen of keizers op deze manier afgebeeld. De portretten hangen vanaf donderdag 30 juni in het Rijksmuseum in Amsterdam, nadat ze jaren in het buitenland bewaard zijn. Hoe kwamen deze portretten tot stand?

Lees verder

Schilderscarrière van Rembrandt van Rijn

       25 september 2015
Schilderscarrière van Rembrandt van Rijn

De schilderijen worden wel de ‘broer en zus van de Nachtwacht’ genoemd, twee van Rembrandt’s grootste meesterwerken. Het dubbelportret van de notabele Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit uit 1643 krijgt nieuwe eigenaren. Het Louvre en het Rijksmuseum kopen beiden één helft voor 80 miljoen. Van Rijn’s carrière was niet altijd zo succesvol als deze bedragen doen vermoeden.
Lees verder

Het grootste schilderij van Rembrandt weer in Nederland

          12 maart 2014
‘De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’

Het schilderij ‘De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’ is vanaf 21 maart 2014 tijdelijk weer in Nederland. Dit doek dat tussen 1661 en 1662 werd gemaakt door grootmeester Rembrandt van Rijn, was ooit 5,5 meter breed. Lees verder

2 augustus jarig: Saskia van Uylenburgh

    2 augustus 2013
Saskia van Uylenburgh

Via haar neef komt Saskia van Uylenburgh in contact met het werk van Rembrandt van Rijn. Enkele maanden hun eerste ontmoeting in 1633 gaan de twee al in ondertrouw, en na hun huwelijk gebruikt Rembrandt haar veelvuldig als model voor zijn schilderijen. Saskia van Uylenburgh werd geboren op 2 augustus 1612 in Leeuwarden. Lees verder

Historische documenten Rembrandt van Rijn gedigitaliseerd

          19 oktober 2012
Zelfportret van Rembrandt van Rijn, 1628

De Radboud Universiteit Nijmegen presenteerde afgelopen week de eerste demoversie van het ‘Rembrandt Documents Project’, ofwel ‘RemDoc’. Doel van het project is om in totaal 1700 documenten van en over de beroemde Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn te digitaliseren. De verwachting is dat RemDoc eind volgend jaar voltooid zal zijn, waarna de omvangrijke database volledig zal worden vrijgegeven voor het publiek. Lees verder

Saskia Uylenburgh: vrouw van Rembrandt

          21 augustus 2012
'Saskia van Uylenburgh, vrouw van de schilder Rembrandt' door Carel Fabritius, een leerling van Rembrandt (jaartal onbekend)

De Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân heeft van een anonieme kunstverzamelaar een tip ontvangen over een mogelijke nieuwe Rembrandt. Het zou gaan om een tot op heden onbekend portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh. Zij trad in 1634 in het huwelijk met de jonge Rembrandt en groeide al snel uit tot een van de belangrijkste drijfveren achter zijn succes als schilder. Lees verder

15 juli jarig: Rembrandt van Rijn

    15 juli 2012
15 juli jarig: Rembrandt van Rijn

Hij wordt gezien als één van de Hollandse meesters in de schilderkunst en zijn werk was al tijdens zijn leven erg populair. Desondanks ging hij failliet omdat hij boven zijn stand leefde. Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd geboren op 15 juli in 1606 in Leiden. Lees verder