Jozef Stalin

 

Stalin

 

Jozef Stalin (1878-1953) werd in het Georgische plaatsje Gori geboren als zoon van een schoenmakersknecht. In zijn jeugd zou hij vaak zijn mishandeld door zijn vader. Stalin ontwikkelde revolutionaire ideeën en sloot zich in 1904 aan bij de bolsjewieken van Lenin. Hij trouwde twee keer, in 1906 en 1919.

 

Oktoberrevolutie

Stalin maakte de Oktoberrevolutie die de bolsjewieken aan de macht hielpen van dichtbij mee. Hierop werd Stalin benoemd tot minister van Nationaliteiten en diende hij tijdens de Russische Burgeroorlog (1918-1923). Nadat Lenin in 1924 overleed wist Stalin na een machtsstrijd, met als belangrijkste tegenstander Leon Trotski, in 1928 aan de macht te komen.

 

Collectivisering van de landbouw in de Sovjet Unie

Door de massale te werkstelling van dwangarbeiders hielp Stalin de Russische economie naar een niveau dat zich kon meten met westerse landen. Hele bevolkingsgroepen moesten door de collectivisering van de landbouw gedwongen verhuizen en politieke tegenstanders van Stalin werden onschadelijk gemaakt.

 

Grote Zuivering (1934-1938)

Dit leidde tot de Grote Zuivering (1934-1938), waarbij oppositieleiders, andersdenkenden, etnische minderheden en intellectuelen massaal naar de kampen van de Goelag werden gestuurd. Ondertussen nam de dreiging van een oorlog toe. Hierop maakten Stalin en Hitler een afspraak om elkaar niet aan te vallen.

 

Tweede Wereldoorlog
Op 22 juni 1941 verbrak Hitler de afspraak met Stalin en viel Duitsland alsnog de Sovjet-Unie binnen. De Duitsers boekten aanvankelijk overwinningen, maar op 9 mei 1945 moesten de Duitsers zich toch overgeven. Deze oorlog kostten tientallen miljoenen mensen het leven.

 

Overlijden Stalin
Na de oorlog werden de teugels door Stalin weer strak aangetrokken en stroomden de strafkampen weer vol. Op 5 maart 1953 overleed Stalin in zijn huis in Kuntsevo aan een hersenbloeding. Al wordt dit door een aantal historici betwist. Er wordt geschat dat ongeveer vijftien tot twintig miljoen mensen zijn omgekomen door zijn bewind.

Operatie Augustus Storm; de Russische aanval op Japan

    19 mei 2017
Russische soldaten wapperen met een vlag

Themamaand – Na de grensconflicten tussen Sovjet-Unie en Japan zoals de slag om het Chasanmeer in de jaren ’30 hadden de twee grootmachten met elkaar afgesproken om elkaar met rust te laten. Zo kon de Sovjet-Unie zich richten op de oorlog tegen Duitsland en kon Japan haar focus leggen op de expansie van het keizerrijk in Azië. Na de overgave van de nazi’s beloofden de Sovjets de laatste vijandelijke mogendheid, ondanks de neutraliteit, toch aan te vallen.

Lees verder

De aanslag op Leon Trotski

Leon Trotski

Na de dood van Lenin in 1924 breekt er in Rusland een machtsstrijd uit tussen Leon Trotski en Josef Stalin. Uiteindelijk weet Stalin alle macht naar zich toe te trekken, maar desalniettemin blijft hij vrezen voor de invloed van Trotski. In 1939 geeft hij de Russische geheime dienst opdracht om Trotski definitief uit de weg te ruimen.

Lees verder

De conferentie van Potsdam

       15 november 2016
Potsdam

Van 17 juli tot 2 augustus 1945 kwam ‘the big three’ samen in Potsdam: Stalin, Churchill (later vervangen door Clement Attlee) en Truman. Tijdens de conferentie overlegden geallieerde leiders over de concrete consequenties voor Duitsland, negen weken nadat het land zich over gaf. Lees verder

De Moskouse metro: meer dan 80 jaar Russische geschiedenis

             22 september 2016
moskou metro

themamaand monumentenEens gebouwd voor de arbeiders van de Sovjet Unie, vormt de metro van Moskou vandaag de dag nog steeds de belangrijkste verkeersader voor werkend Moskou. Maar de metro van Moskou is niet zomaar een manier om van A naar B te reizen. Bij het bouwen van de prachtig versierde stations werden kosten noch moeite gespaard zijn. Hiernaast tonen de Moskouse metrostations de architectonische, politieke en intellectuele ontwikkelingen van de afgelopen 80 jaar. Lees verder

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog

Uitbreken Tweede Wereldoorlog

Polen 1939 – Kwart voor vijf in de ochtend. Zonder een formele oorlogsverklaring rollen Duitse tanks Polen binnen. Zestien dagen later vallen in het oosten ook nog de Russen binnen. Omdat Frankrijk en Groot-Brittannië de Poolse neutraliteit hebben gegarandeerd, was de Tweede Wereldoorlog begin september 1939 een feit.

Lees verder

Heldenverzen op Lenin en Stalin: Sovjet-folklore als propagandamiddel

             25 augustus 2016
sovjet folklorisme

geschiedenis sprookjesDat het Rusland van na de revolutie in 1917 geen sprookjesland was werd al snel duidelijk toen het land belandde in een burgeroorlog vol chaos en honger. Maar ondanks al deze verschrikkingen was het ook een tijd vol idealen en een kans om een nieuwe socialistische staat te creëren. Folklore en sprookjes speelden hierin een interessante rol: eerst werden ze vermeden vanwege hun associatie met het oude Rusland, later werden ze juist ingezet om een nieuwe Sovjetcultuur te creëren.

Lees verder

Blokkade van Berlijn

Berlijn 1948 – een geallieerd transportvliegtuig landt in Berlijn. Even later landt er weer een. Een groepje toeschouwers heeft zich aan de randen van vliegveld Berlin – Tempelhof verzamelt om de ‘Rosinenbomber’ (rozijnenbommenwerpers) te aanschouwen.  

Lees verder

Operatie Overlord: spionnen en neplegers tijdens de Tweede Wereldoorlog

Overlord dummy tank

WOII verborgen feitenDe landing van geallieerde troepen op Normandië was op 6 juni 1944 de D-day van Operatie Overlord. Een belangrijke reden voor het slagen van de landing was het uitgebreide web van leugens en deceptie dat de geallieerden sponnen om hun intenties verborgen te houden. Het gevolg was dat de Duitsers zowel de plaats als de datum van de landing niet wisten te voorspellen. Lees verder