Home » Reportage
Al sinds de Romeinse tijd is de armband erg populair. Tegenwoordig worden er zelfs meerdere armbanden tegelijk gedragen.

De geschiedenis van sieraden

Sieraden: ze zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Wereldwijd dragen mensen sieraden om hun lichaam te verfraaien. In de prehistorie en in de klassieke oudheid had het dragen van sieraden vooral andere functies. Maar uit een onderzoek uit 2021 blijkt dat mensen zo’n 150.000 jaar geleden al sieraden gebruikten om hun identiteit te uitten.

In een onderzoek dat werd gedaan in een grot in het westen van Marokko, geleid door antropoloog Steven L. Kuhn van de Universiteit van Arizona, zijn schelpkralen gevonden die dateren van 142.000 tot 150.000 jaar geleden. De kralen zijn het vroegst bekende bewijs van wijdverbreide non-verbale communicatie tussen mensen. Gedacht wordt dat de kralen een manier waren voor mensen om hun identiteit te uitten. De schelpkralen laten ook zien dat mensen in die tijd geïnteresseerd waren in communicatie met grotere groepen, buiten de familie.

Sieraden in de oudheid

Tijdens de oudheid waren sieraden populair onder zowel vrouwen als mannen uit verschillende klassen. Toentertijd droeg men het sieraad vooral als machtssymbool. De sieraden waren destijds uiteraard veel soberder dan hedendaagse sieraden. Vaak was de hals versierd met een dierentand, steen, schelp of bot. Dit kan beschouwd worden als een soort voorloper van de ketting. In de Afrikaanse cultuur werden en worden sieraden vooral gebruikt om aan te duiden bij welke stam je hoort.

Sieraden in de Egyptische beschaving

De oude farao’s droegen vanwege hun goddelijke status vooral sieraden van goud. Waarschijnlijk waren de Egyptenaren het eerste volk dat goud verwerkte in hun sieraden. De ornamenten gingen zelfs bij het overlijden van de farao mee in de gramtombe. Ook boeren, mannen, vrouwen en kinderen droegen sieraden om hun identiteit aan te duiden. Naast goud waren ook sieraden van glas populair. Omdat het Egyptische rijk onder de farao’s veel goud en mineralen had, kwam de grondstof van de sieraden meestal uit eigen land.

Sieraden in de Romeinse tijd

Een populair sieraad bij welgestelde Romeinse mannen was de zegelring. Met dit sieraad werden brieven verzegeld. De zegelring werd gemaakt van verschillende metalen, zoals goud, zilver, brons en lood. Populair bij jonge jongens was de bulla, een amulet aan de halsketting. Bij vrouwen was vooral de ring populair. Ook arme Romeinen droegen sieraden. Vanwege geldgebrek waren de sieraden van onbemiddelde Romeinen meestal gemaakt van keramiek of brons. Romeinse armbanden kenmerkten zich met name door de versiering van stenen en glas.

Komst van het horloge in de late middeleeuwen

Aan het begin van de zestiende eeuw werd de eerste draagbare klok met veermachine gemaakt door de Duitse klokkenbouwer Peter Henlein. Die draagbare klok werd geperfectioneerd tot het horloge, dat steeds vaker ook als sieraad gedragen werd.

Afbeelding:

See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.