Home » Reportage
Oude Romeinse munten.

Goud als munteenheid van de oude beschavingen

Door de eeuwen heen speelden de gouden munteenheden een fascinerende rol in de geschiedenis van de menselijke beschavingen. De gouden munt was namelijk doordrenkt met symboliek, magie en een gevoel van eeuwigheid.

Goud als status en macht

In de vroegste fasen van menselijke beschaving werden gouden munten gebruikt als middel om handel te vergemakkelijken en waarden over te dragen. Deze munten, geslagen uit ruwe stukken goud, dienden niet alleen als betaalmiddel, maar ook als een maatstaf voor rijkdom en status in de samenleving. Oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgden er zo voor dat goud een universeel symbool werd van macht en rijkdom.

Goud werd tevens ingezet als politiek instrument om macht en legitimiteit te versterken. Heersers lieten hun portret op gouden munten slaan om zo hun heerschappij te benadrukken, een gevoel van eenheid onder hun onderdanen te bevorderen en om hun identiteit te verspreiden en te verankeren in het dagelijks leven van mensen. Het gebruik van portretten op munten als politiek instrument was een essentieel onderdeel van heersende propaganda en heeft door de eeuwen heen bijgedragen aan het versterken van de heerschappij van grote leiders.

Net zoals de legendarische rijkdom van koning Midas, die alles wat hij aanraakte in goud veranderde, symboliseerde goud zowel de fysieke rijkdom als het prestige en de soevereiniteit van de heersers. Deze symboliek werd verder versterkt in de Middeleeuwen en de Renaissance, toen gouden munten zoals de Florentijnse florijn en de Spaanse escudo populaire valuta’s werden in internationale handelsnetwerken, die de verspreiding van goederen en ideeën over continenten mogelijk maakten.

De symboliek en magie van goud

Naast zijn symboliek van status en macht, had goud ook een diepgewortelde goddelijke en spirituele betekenis. Het oude Egypte, bekend om zijn verfijnde ambachten en geavanceerde beschaving, omarmde gouden munten en juwelen niet alleen als munteenheid, maar ook als symbool van goddelijke goedkeuring. Voor de Egyptenaren was goud meer dan alleen een metaal; het stond voor het goddelijke en het tijdloze. Goud werd daarom gezien als een geschenk van de zon, een symbool van leven en energie. Daarnaast is het metaal roestvrij, oxideert het niet en blijft het altijd glanzend. Goud verleende zo de associatie met onsterfelijkheid en eeuwigheid.

Goud speelde vaak ook een grote rol in ceremonies en rituelen. In verschillende oude beschavingen werden gouden munten daarom vaak met overledenen begraven met de intentie om hen te begeleiden naar het hiernamaals. Een bekend voorbeeld hiervan is het muntje dat door de Oude Grieken vaak onder de tong van de overledenen werd gelegd. Volgens de Griekse mythologie moesten de doden de rivier de Styx oversteken voordat zij in de onderwereld aankwamen, het muntje diende om de veerman die hen hielp bij de overtocht, te betalen.

Het vertrouwen in goud

Goud heeft consistent bewezen een waardevolle investering te zijn, vooral tijdens periodes van economische en politieke onrust. In tijden van oorlog en conflict vertrouwden mensen op goud vanwege de stabiele waarde die het behield, zelfs wanneer andere activa in waarde daalden. Goud is intrinsiek waardevol en niet afhankelijk van specifieke valuta’s. Bovendien bood het een tastbaar actief dat een gevoel van zekerheid en controle bood.

Terwijl de moderne tijd nieuwe uitdagingen en kansen voor goud als munteenheid bracht, waaronder de goudkoorts van de 19e eeuw in Amerika die een enorme toename van goudvoorraad veroorzaakte en economische groei stimuleerde, werd de gouden standaard erkend als een periode van financiële stabiliteit en welvaart.

Ondanks het afscheid van de goudstandaard in de 20e eeuw als basis van het internationale monetaire, bleef goud een waardevolle grondstof en een symbool van welvaart en stabiliteit. Hoewel de gouden munt niet langer als valuta wordt gebruikt, zijn er nog steeds mogelijkheden om goud en oude sieraden te verkopen in ruil voor de huidige valuta. Websites zoals oudgoud.nl bieden taxatiediensten om de waarde van goud en oude sieraden te bepalen, waardoor ze bijdragen aan het behoud van de historische en economische waarde van goud.

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.