Home » Reportage
week van de koloniale geschiedenis

Week van de Koloniale Geschiedenis 2019

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Zij/Hij’.

Was de Nederlandse koloniale militaire samenleving een mannenwereld? Natuurlijk niet! Dat is een onvolledig beeld van onze koloniale geschiedenis. Door de eeuwen heen hebben vrouwen in de Oost en de West belangrijke rollen vervuld. Ze waren concubines, tot slaaf gemaakten, echtgenotes en huishoudsters van witte mannen in de koloniën. Maar ze waren ook vrijheidsstrijdsters, verzetsheldinnen en ze dienden in het KNIL. Ze waren activisten en idealisten, die streden voor vrouwenrechten, beter onderwijs en betere gezondheidszorg.

Museum Bronbeek gebruikt het thema ‘Zij/Hij’ om dit aspect uit de Nederlandse koloniale geschiedenis onder de aandacht te brengen in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met ArtEZ, Focus Filmtheater Arnhem, Indo Filmcafé/Lux Nijmegen, Volksuniversiteit Arnhem en Stichting Moluks Historisch Museum .

Dr. Vilan van de Loo bijt op 20 oktober de spits af met een lezing over zeebaboes, Indonesische vrouwen die Europese families aan boord van en naar Europa ondersteunden, maar op de kade vaak aan hun lot werden overgelaten. Ook op 20 oktober zal dr. Coen van Galen ingaan op de archieven van de slavenhandelaren, over de vrouwen én mannen die te werk werden gesteld op plantages.

Dr. Aspha Bijnaar gaat op 23 oktober in haar middaglezing in op de stereotypering van zwarte mannen en vrouwen in onze koloniale slavernijgeschiedenis. ‘s Avonds op 23 oktober kunnen filmliefhebbers in het IndoFilmCafé in Nijmegen de Indonesische speelfilm Nyai. A woman from Java (2016) zien over een Indonesische concubine van een Nederlandse bestuursambtenaar: een experimenteel drama, opgenomen in één take, vol historische en culturele verwijzingen en verweven met traditionele zang en dans. De film wordt ingeleid door en nabesproken met conservator van museum Bronbeek.

Op 24 oktober presenteert Bronbeek ’s avonds in het Focus Filmtheater in Arnhem eenmalig historische filmbeelden uit zijn collectie, die de verhoudingen tussen vrouwen en mannen in de koloniale tijd belichten. Studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten componeerden muziek speciaal voor deze beelden en brengen  dat live tijdens de voorstelling ten gehore. De conservator van het museum licht de getoonde beelden toe.

De Stichting Moluks Historisch Museum brengt op 26 oktober de dagvullende talkshow Sekarang Tante cerita

Zondag 27 oktober is een dag vol activiteiten: rondleidingen door het museum en langs de tentoonstellingen ‘Mahina. Ode aan de vrouw’ en ‘Toean Stammeshaus. Gevangen door Atjeh; live traditionele gamelan muziek; theatrale voorstellingen Oostindisch Doof en Land van Toen, waarin de film- en theatermakers Hanneke Coolen en Amber Nefkens inzoomen op de geschiedenis van hun grootouders in de kolonie.

De ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het gedetailleerde programma is vanaf 1 oktober ook als PDF te downloaden.

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt