Home » Reportage
De computertechnologie is drastisch veranderd sinds de eerste pc ooit werd gemaakt.

Zo Hebben Computers Zich Door de Jaren Heen Ontwikkeld

De computertechnologie is drastisch veranderd sinds de eerste pc ooit werd gemaakt. Van gigantische desktopcomputers zijn ze uitgegroeid tot laptops, tablets en smartphones die alles kunnen wat je maar wilt. Het begon allemaal met een man genaamd Alan Turing. Hij maakte een machine die een revolutie teweegbracht in onze manier van denken over computers. Daarom hebben we nu 's werelds meest geavanceerde touchscreen-technologie. Hier zijn enkele dingen die je moet weten over de ontwikkeling van computers door de jaren heen.

Computers en veiligheid

Net zoals de ontwikkeling van computers en het internet nooit heeft stilgestaan, geldt dat ook voor de ontwikkeling van beveiligingsopties. En één van de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied, is de zogenaamde VPN. Je kunt een VPN op elk gewenst apparaat installeren, van pc tot smartphone. Daarbij maakt het weinig uit welk besturingssysteem je gebruikt, want je hebt de keuze uit onder andere VPN Mac, Android, iOS of Windows.

De eerste computer

Over het ontstaan van de allereerste computer bestaat nog wat discussie. Een computer is eigenlijk een machine die sneller dan het menselijke brein ingewikkelde berekingen kan maken. Zo bezien valt het telraam, dat in 2500 v.C. door Abacus werd bedacht, al onder de noemer ‘computers’. De opvolger van het telraam is het Mechanisme van Antikythera. Deze analoge computer werd in de tweede eeuw v.C. gebruikt om astronomische berekeningen mee te maken.

Daarna duurde het een aantal eeuwen voordat er weer een doorbraak kwam in de ontwikkeling van de computers. In 1834 ontwikkelde Charles Babbage de eerste programmeerbare rekenmachine, die hij de naam ‘Analytical Engine’ gaf. Deze analytische motor was in staat om gegevens op te slaan, te besturen en te verwerken. En dit is tot op de dag van vandaag nog steeds wat computers in hoofdlijnen doen.

Van telraam naar algoritme

In 1936 bedacht de wiskundige Alan Turing de turingmachine. Deze machine was gebaseerd op berekenbaarheid. Het uitgangspunt is dat de turingmachine alle mogelijke mechanische berekingen kan maken. Het gaat dus om wat we tegenwoordig algoritmen noemen. Als de turingmachine ergens geen berekening van kan maken, dan kan er dus in het geheel geen algoritme worden gemaakt.

Eind jaren veertig werden de eerste elektromechanische computers voor algemeen gebruik ontwikkeld. Deze computers waren niet erg krachtig, maar zij maakten de weg vrij voor de ontwikkeling van andere technologieën. In 1964 werd door Bell Labs een transistor uitgevonden. Dit apparaat leidde tot een toename van zowel de snelheid als de betrouwbaarheid van de verwerkingskracht van computers. Bovendien veroorzaakte het een revolutie in de consumentenelektronica.

De personal computer

In het begin waren computers groot en log. Je kon ze alleen krijgen op een universiteit of in een bedrijf. Ze hadden maar één doel: het berekenen van getallen voor wiskundigen en wetenschappers. Maar toen gebeurde er iets interessants: mensen begonnen ze ook voor andere dingen te gebruiken. In de jaren zeventig begonnen bedrijven als Xerox pc's te maken die je ook thuis kon gebruiken. En in de jaren tachtig werden desktops nog populairder. Personal computers hebben sindsdien een lange weg afgelegd, maar ze doen nog steeds hetzelfde: gegevens verwerken en met mensen communiceren via een schermgebaseerde interface.

Nieuwe technologieën

Inmiddels worden pc’s en laptops op grote schaal door consumenten gebruikt. Het gaat allang niet meer om uitsluitend wiskundige berekeningen. We bewaren onze foto’s en video’s op de computer, regelen onze bankzaken, spelen games en houden contact met vrienden en familieleden. De computer heeft dus een steeds prominentere plaats gekregen in ons dagelijkse leven. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan de komst van het internet.

Internet houdt in dat verschillende computers met elkaar kunnen worden verbonden. Zo kunnen ze onderling communiceren. Al in 1957 werden in Rusland de grondbeginselen gelegd voor het internet dat wij vandaag de dag kennen. Twaalf jaar later is het de Amerikanen gelukt om een internet tot stand te brengen tussen twee universiteiten. Maar pas in 1996 brak het internet door bij het grote publiek.

Nieuwe risico’s

Dankzij het internet kunnen we contact maken met de buitenwereld. Maar aan de andere kant kan het internet ook een opening bieden voor ongewenste contacten, zoals bijvoorbeeld hackers en andere internetcriminelen. Meer dan ooit is het belangrijk om de gegevens op je computer te beschermen. Dit doe je door bijvoorbeeld het installeren van antivirussoftware, het gebruiken van unieke wachtwoorden en het inschakelen van een VPN.

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!